Consilier al lui Putin: Luptătorii Statului Islamic au fost pregătiţi de Mosad

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Legătura dintre Statul Islamic şi Mosad a fost adusă în discuţie din nou, dar de această dată de un oficial rus. Alexander Prohanov, consilier apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat Israelul şi Statele Unite aale Americii că pregătesc membri ai grupului terorist Statul Islamic. În mod specific, acesta a declarat că agenţii Serviciului israelian de informaţii – Mosad – au fost principalii responsabili.

“Statul Islamic este o unealtă în mâinile Statelor Unite. Ei spun europenilor că dacă noi (americanii) nu intervenim, Statul Islamic vă va face rău”, a spus acesta mass mediei de stat iraniene, potrivit Jerusalim Post. “Ei [militanţii Statului Islamic] şi-au lansat primul atac terorist împotriva noastră cu doar câteva zile în urmă în Cecenia”, a afirmat acesta.

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat un post de poliţie şi au tras într-o clădire din capitala cecenă Groznîi, ucigând 10 ofiţeri de poliţie.

Mass media iraniană de stat şi oficialii iranieni au susţinut în trecut că militanţii Statului Islamic, inclusiv liderul Abu Bakr Al Baghdadi, au fost pregătiţi de Mosad împreună cu agenţi ai CIA şi ai serviciilor britanice de informaţii.

Un fost ministru iranian al informaţiilor, Heydar Moslehi, a declarat la mijlocul lunii octombrie că Statul Islamic a fost creat cu ajutorul “triunghiului Mosad, MI6 şi CIA”, conform unui raport al Radio Europa Liberă, care a citat agenţia de ştiri iraniană Fars News.

“Coaliţia cu siguranţă nu doreşte să distrugă Statul Islamic deoarece are nevoie de acesta pentru majoritatea scopurilor sale”, a susţinut Moslehi.

Atât Iranul cât şi SUA se opun Statului Islamic. Totuşi, unii oficiali iranieni, incluzându-l pe liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, şi unii lideri militari, se opun coaliţiei conduse de SUA care luptă împotriva grupului terorist.

Totuşi, Iranul s-a alăturat recent luptei împotriva Statului Islamic şi, conform rapoartelor media, Teheranul a efectuat atacuri aeriene împotriva unor ţinte ale grupului terorist folosind vechile avioane de luptă F-4.

Viceministrul iranian de externe Ebrahim Rahimpour a confirmat atacurile aeriene câteva zile mai târziu, declarând că acestea au avut loc la cererea guvernului irakian. Totuşi, acesta a subliniat că Iranul nu se alătură coaliţiei conduse de SUA.

“În această chestiune noi nu ne-am coordonat cu americanii. Ne-am coordonat doar cu guvernul irakian”, a declarat Rahimpour pentru publicaţia The Guardian.