Conservatorii spanioli câştigă alegerile, dar nu au majoritate

Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a obţinut 32,7% din voturi la alegerile parlamentare anticipate de duminică. Cu 13 locuri în plus faţă de scrutinul precedent, el are totuşi nevoie de un partener de coaliţie pentru a forma o majoritate.
Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

La alegerile parlamentare, pe locul doi s-a clasat Partidul socialist (PSOE), cu 90 de locuri şi circa 23,65% din voturi, urmat de Unidos Podemos, cu 71 de locuri din totalul de 350.

Reamintim că scrutinul are loc la doar şase luni de la ultimele alegeri care au condus la un parlament fragmentat între patru mari forţe politice: două vechi — PP şi Partidul socialist — şi două formaţiuni noi: Podemos şi Ciudadanos (Cetăţenii). Acest din urmă partid, centrist şi liberal, obţine doar 29 de deputaţi, faţă de 40 anterior, potrivit acestor rezultate parţiale.

Chiar dacă Partidul Popular a obţinut 137 de locuri, faţă de doar 123 în decembrie, şi a cerut dreptul de a forma un guvern, Rajoy va avea o misiune dificilă să ajungă la majoritatea de 176, pentru că în ultimele şase luni celelalte partide au refuzat să guverneze împreună cu PP.

De fapt, regele a fost forţat să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, tocmai din cauza eşecului tuturor partidelor de a se pune de acord pentru formarea unei majorităţi în urma alegerilor din decembrie.

”Podemos şi Socialiştii nu au împreună suficiente locuri pentru a forma o majoritate. Ei ar avea nevoie de sprijinul unor partide regionale catalane de stânga pro-independenţă, dar acest fapt face coaliţia foarte improbabilă. Aceste formaţiuni cer ruperea Cataloniei de Spania, iar PSOE se opune. O coaliţie între PP-PSOE şi Ciudadanos este puţin probabilă. Liderul Ciudadanos, Albert Rivera, a declarat că partidul nu va participa la formarea niciunui guvern condus de populari şi de socialişti. Desigur că această Mare Coaliţie este o posibilitate în sensul că ar întruni majoritatea, dar la cum merg negocierile cred că este improbabilă. La sfârşitul negocierilor fie vom avea un guvern minoritar al Partidului Popular, cu abţinerea PSOE la formarea sa, sau se va ajunge din nou la alegeri”, explica politologul spaniol Pol Morillas într-un interviu acordat Epoch Times în decembrie.

Evenimentele ulterioare au confirmat predicţiile sale, iar în prezent se prefigurează un nou blocaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe