Confucius - cel mai mare intelept si invatator in istoria Chinei

Pe parcursul ultimilor o suta de ani a Dinastiei Zhou (1122 - 222 i.Hr.), egoismul oamenilor a progresat odata cu dezvoltarea sociala. Virtutea Mareata antica si integritatea imparatilor dinastiilor Xia, Shang si Zhou au fost inlocuite de interese personale. Ca urmare, relatiile dintre state erau foarte tensionate si au dus la multe razboaie.
Confucius este cel mai mare intelept si invatator in istoria Chineza (Ilustratie de Blue Hsiao / Epoch Times)
David Wu
16.10.2011

Pe parcursul ultimilor o suta de ani a Dinastiei Zhou (1122 - 222 i.Hr.), egoismul oamenilor a progresat odata cu dezvoltarea sociala. Virtutea Mareata antica si integritatea imparatilor dinastiilor Xia, Shang si Zhou au fost inlocuite de interese personale. Ca urmare, relatiile dintre state erau foarte tensionate si au dus la multe razboaie.

Chiar in aceasta perioada, cativa sfinti au aparut in China. Calea (Dao) invataturii taoiste predata de Laozi este drumul pentru a reveni la sinele adevarat original, atunci bunavointa invataturii lui Confucius reprezinta norma morala pentru comportamentul uman.

Confucius (552 - 479 i.C.) este cunoscut in China ca Kongzi. Numele lui real era Kong Qiu. Mama lui Confucius a devenit concubina unui ofiter de 66 de ani la varsta de optsprezece ani. Cand Confucius avea trei ani, tatal sau a murit. Desi era o persoana foarte talentata, nu era atat de cunoscut.

La varsta de 51 de ani, Confucius a fost promovat devenind oficial de nivel inalt. El pleda pentru "principiul bunavointei" in guvernarea tarii, insa din pacate, filosofia lui politica nu a fost adoptata de catre monarh. Ca urmare, Confucius nu a avut alta optiune decat sa demisioneze. El a decis sa calatoreasca si sa continue sa promoveze ideile.

Filosofia sa politica nu a putut obtine recunoastere nici in randul nobilimii in conditiile situatiei politice volatile. Prin urmare Confucius s-a intors in orasul sau natal si s-a dedicat invatamantului. A infiintat scoli private si a recrutat multi ucenici. Datorita efortului sau, educatia s-a extins in societate. El este privit ca primul educator in istoria Chinei.

Cele patru aspecte in invatatura sa au inclus: cunoastere si invatare, cuvinte si loialitate, comportament si iertare, si neprihanire. El a stabilit de asemenea, patru interdictii: banuiala, abuzul, incapatanarea si aroganta. Rareori a vorbit despre interesul privat si cand era adus in discutie, intotdeauna il lega de soarta, bunavointa si virtute. Ii ilumina pe ucenicii sai atunci cand nu puteau face fata greutatilor si dificultatilor.

Cele patru aspecte in invatatura sa a inclus: cunoastere si invatare, cuvinte si loialitate, comportament si iertare, si neprihanire

Confucius a avut o contributie mare la educatie. A fost primul educator ce a pus in aplicare educatia zilnica a oamenilor. A avut peste 3.000 de ucenici, atat bogati, cat si saraci. Cei care au vrut cu adevarat sa invete, au fost acceptati cu totii de Confucius ca discipoli si au obtinut sanse egale la educatie.

A educat ucenicii sa fie oameni buni si personal a urmat principiile sale. Ucenicii sai si generatiile viitoare au fost profund miscati de neprihanirea, bunatatea, smerenia, curtoazia si loialitatea sa fata de tara si grija pentru alte persoane.

Lucrarea bine-cunoscuta a lui Confucius este „Analectele lui Confucius". El a ramas in memorie ca "cel mai mare intelept si invatator" si de atunci invatatura sa a educat poporul chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor