Conflictul ucrainean domină prima sesiune a Consiliului NATO-Rusia din acest an

Situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, au declarat Rusiei reprezentanţii NATO la prima sesiune a Consiliului NATO-Rusia ce a avut loc în acest an.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
31.03.2017

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat jurnaliştilor după întâlnirea ce a avut loc joi, în Bruxelles, că discuţiile au fost sincere şi constructive, deşi cele două părţi continuă să aibă un dezacord clar cu privire la criza din Ucraina.

Stoltenberg a declarat că Alianţa militară vestică a cerut Moscovei să îşi folosească influenţa pe care o are asupra separatiştilor din estul Ucrainei pentru a-i convinge să îşi respecte obligaţiile prevăzute în acordul de pace de la Minsk.

El a adăugat că NATO este fermă în ceea ce priveşte sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

“Aliaţii nu recunosc şi nu vor recunoaşte anexarea ilegală de către Rusia a [peninsulei ucrainene] Crimeea”, a susţinut Stoltenberg.

Pe de altă parte, ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, a criticat Alianţa militară vestică pentru că oferă Kievului în mod continuu sprijin politic şi practic, politică despre care a declarat că este “în contradicţie cu interesele reale ale soluţionării conflictului”.

El a cerut NATO să facă presiuni asupra Kievului ca să reia comerţul şi tranzitul cu zonele controlate de separatişti.

În 15 martie, Kievul a anunţat suspendarea întregului trafic de mărfuri între teritoriile controlate de separatişti şi cele controlate de guvern, practic, plasând sub controlul statului o blocadă lansată de activişti naţionalişti ucraineni în luna ianuarie.

Pe agenda Consiliului NATO-Rusia s-au mai aflat discuţii despre diverse activităţi militare şi modalităţile de îmbunătăţire a “reducerii riscului”, după mai multe incidente sensibile între mijloacele militare ruseşti şi ale NATO.

“Nu este un dialog uşor”, a declarat Stoltenberg. “Dar este un dialog căruia îi suntem dedicaţi. Şi, când tensiunile se amplifică, este şi mai important să discutăm între noi pentru a spori predictabilitatea şi a reduce riscurile”.

Ambasadorul Gruşko a declarat pentru presa rusă că “nu este posibil să ai încredere atâta timp cât NATO nu îşi abandonează politica militară de dominare”.

El a criticat NATO pentru presupusa adoptare a unei “politici ce urmăreşte să restricţioneze Rusia şi să demonstreze capacităţile lor militare în apropierea graniţelor noastre”.

Acesta a mai adăugat că întâlnirile Consiliului NATO-Rusia sunt importante, dar “nu sunt suficiente pentru a îmbunătăţi situaţia privind securitatea”. Gruşko a avertizat împotriva unui “dialog doar de dragul dialogului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor