Turcia declară că nu recunoaşte anexarea Crimeei în Rusia

Turcia a precizat că nu recunoaşte alipirea, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea la Federaţia Rusă, adăugând că aceasta contravine dreptului internaţional.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.03.2017

Ministerul turc de Externe a făcut această declaraţie într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, cu ocazia celei de-a treia aniversări a alipirii Crimeei la Rusia.

“Au trecut 3 ani de când Republică Autonomă ucraineană Crimeea a fost anexată de Federaţia Rusă pe baza unui referendum ilegal. Reiterăm că nu recunoaştem situaţia de facto cauzată de acest act, care este o încălcare clară a dreptului internaţional”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei, Ankara susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, va urmări îndeaproape situaţia din Crimeea şi va apăra drepturile tătarilor crimeeni, un grup etnic turc care locuieşte în peninsulă.

La începutul săptămânii trecute, SUA a adoptat o poziţie similară şi a condamnat alipirea Crimeei la Rusia, pe care o etichetează ca fiind o ocupaţie rusească a peninsulei.

Crimeea s-a alăturat Rusiei ca urmare a unui referendum ce a avut loc în 16 martie 2014, considerat ilegal de către Kiev şi Occident. Cu o prezenţă la vot de 83,1%, aproximativ 96,77% dintre alegători au susţinut separarea regiunii de Ucraina şi alipirea la Rusia.

Ca răspuns, SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva Kremlinului.

La rândul său, Kievul a lansat o campanie militară împotriva forţelor separatiste pro-ruse care luptă pentru o autonomie mai mare în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Criza ucraineană a provocat moartea a aproximativ 10.000 de persoane şi rănirea a altor 23.000, conform celor mai recente date furnizate de misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Kievul acuză Moscova de implicare în conflictul separatist, acuzaţie negată de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor