Summitul NATO reprogramat pentru ca Tillerson să poată participa

După ce secretarul de stat al SUA a anunţat că nu va participa la summitul NATO din aprilie, membrii alianţei au reprogramat summitul pentru ca Rex Tillerson să se poată alătura miniştrilor de Externe din celelalte 27 de state membre ale alianţei militare vestice.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson. (Getty Images)
Andrei Popescu
28.03.2017

NATO a confirmat că reuniunea din Bruxelles a miniştrilor de Externe ai alianţei vestice a fost reprogramată pentru 31 martie.

Surse NATO au declarat presei, luni, că o sesiune a Consiliului NATO-Rusia este, de asemenea, planificată să aibă loc în 30 martie.

Întâlnirea ministerială NATO trebuia să aibă loc în 5-6 aprilie dar, când a devenit clar faptul că noul secretar de stat american Rex Tillerson va rata întâlnirea, alianţa a luat măsuri pentru a stabili o altă dată convenabilă programului oficialului american.

Decizia lui Tillerson de a nu participa la reuniunea din 5-6 aprilie – prima sa oportunitate de a se întâlni cu miniştrii de Externe din celelalte 27 de state membre NATO – a generat temeri în rândul unor oficiali europeni cu privire la angajamentul noii administraţii SUA faţă de alianţa militară vestică, în special după ce Tillerson a anunţat că plănuieşte să viziteze Moscova la scurt timp după data respectivă.

Tillerson declarase că nu va putea participa la întâlnirea iniţială a NATO deoarece urmează să participe la o întâlnre între preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping în statul american Florida.

Conform noului program, Tillerson va călători la Bruxelles la o zi după întâlnirea cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara.

Cu o zi înainte de noua dată a reuniunii ministeriale, alianţa militară vestică plănuieşte o sesiune a Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, conform unor diplomaţi familiari cu discuţiile.

Va fi prima întâlnire a Consiliului NATO-Rusia din acest an, după alte trei întâlniri similare în 2016.

NATO a suspendat, practic, întreaga cooperare cu Rusia de când aceasta a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea şi s-a implicat în conflictul separatist din estul Ucrainei. Totuşi, unele canale politice au rămas deschise prin intermediul Consiliului NATO-Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor