Comandantul suprem al forţelor NATO din Europa cere arme letale pentru Ucraina

Comandantul suprem al forţelor NATO din Europa a susţinut din nou trimiterea către Ucraina a unor arme mai avansate pentru a o ajuta să lupte împotriva forţelor separatiste pro-ruse.
Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR).
Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR). (Captură Foto)

Comentariile făcute marţi de generalul american Curtis Scaparrotti reflectă o dezbatere continuă care a izbucnit după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în 2014, şi după declanşarea ulterioară a unui conflict separatist în estul Ucrainei, în care Moscova are un rol activ.

“Cred că trebuie să luăm în considerare arme letale defensive pentru Ucraina”, a declarat Scaparrotti, în cadrul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor din SUA.

Fosta administraţie americană a preşedintelui Barack Obama a trimis Ucrainei veste antiglonţ, ochelari pentru vedere pe timp de noapte şi alte echipamente defensive non-letale. Dar membri ai Congresului au ezitat, la momentul respectiv, să trimită “arme letale defensive”, precum rachete antitanc Javelin, temându-se că ar provoca furia Rusiei.

De la alegerea sa, noul preşedinte american Donald Trump a discutat despre o abordare mai conciliatorie faţă de Rusia, dar nu a dat niciun semn într-o direcţie sau alta dacă se ia în considerare livrarea de armament mai serios.

O parte dintre membrii administraţiei sale, inclusiv secretarul american al Apărării Jim Mattis, au indicat în diverse comentarii o abordare mai dură faţă de Moscova decât cea adoptată de preşedintele Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe