Conflicte între polişti şi "vestele galbene". Macron pregăteşte o serie de schimbări politice
alte articole
Manifestanţii “vestele galbene” s-au ciocnit sâmbătă cu forţele de ordine în oraşul francez Toulouse, în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron pregăteşte o serie de anunţuri politice cu scopul de a pune capăt protestelor anti-guvernamentale care durează de deja de 22 de săptămâni consecutiv.
Poliţia din oraşul din sud-estul Franţei a folosit gaze lacrimogene şi a arestat câteva persoane după ce câteva sute de manifestanţi au aruncat cu obiecte, au incendiat pubele de gunoi şi au încercat să pătrundă în zone unde protestele au fost interzise, potrivit The Straits Times.
În total, aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat pe bulevardul Allee Jean Jaures din centrul oraşului Toulouse şi pe străzile secundare din apropiere.
Grupuri de activişti au declarat pe reţelele sociale că Toulouse ar putea deveni punctul central al celui de-al 22-lea weekend consecutiv de proteste ale vestelor galbene, determinându-l pe primarul Jean-Claude Moudenc să îşi exprime îngrijorarea înaintea protestelor sâmbătă.
Marşurile de protest din Paris şi alte oraşe ale Franţei au fost în mare parte paşnice, însă protestele continuă să aplice presiune pe preşedintele Macron, care a promis că va anunţa la începutul săptămânii viitoare o serie de măsuri ce urmăresc să diminueze nemulţumirile din ţară.
Protestele “vestelor galbene” au început în noiembrie 2018, la început împotriva proiectului preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte taxa pe carburanţi şi apoi transformându-se într-o mişcare de protest vizând mai multe probleme din ţară, variind de la lipsa unor servicii publice în oraşele mai mici până la stilul de guvernare al lui Macron, care a fost numit “preşedintele celor bogaţi”.
De atunci, Macron a anunţat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a creşte puterea de cumpărare a muncitorilor şi pensionarilor şi a lansat o dezbatere naţională care se desfăşoară până la mijlocul acestei luni prin întâlniri în diverse oraşe ale ţării şi cu ajutorul unui website dedicat. Dar mulţi dintre manifestanţi au respins dezbaterea, considerând că aceasta serveşte intereselor guvernului.
Unii dintre fondatorii mişcării de protest s-au distanţat de protestele recente din cauza radicalizării lor. În plus, eforturile "vestelor galbene" de a crea un partid politic au eşuat din cauza divergenţelor dintre facţiunile mişcării şi a opoziţiei unor activişti la orice concept de conducere.
Pentru a reduce violenţele comise în ultimele luni în Franţa – recent au fost incendiate bănci şi clădiri rezidenţiale şi au fost vandalizate şi distruse magazine de lux şi restaurante – autorităţile franceze au anunţat că vor trimite forţe militare antitero pentru a proteja şi asigura securitatea clădirilor publice.