Actul XIX: „Vestele galbene” protestează în Paris sub ochiul vigilent al armatei şi poliţiei

Protest al vestelor galbene în Paris, 23 martie 2019 (Getty Images)
Andrei Popescu
23.03.2019

Mii de manifestanţi „vestele galbene” s-au adunat sâmbătă în Paris şi în alte oraşe ale Franţei pentru cel de-al 19-lea weekend consecutiv, în condiţiile în care autorităţile au instituit interdicţii privind protestele în anumite zone şi au înăsprit măsurile de securitate pentru a evita o repetare a revoltelor de săptămâna trecută din capitala franceză, potrivit Euronews.

Astăzi, autorităţile au interzis protestele pe bulevardul Champs-Elysees din Paris şi în cartierele centrale ale câtorva oraşe ale ţării, inclusiv Bordeaux, Toulouse, Marsilia şi Nisa în sud, şi Rouen în vestul Franţei.

Poliţia din Paris a declarat că 51 de persoane au fost arestate şi alte 29 au fost amendate pentru că s-au aflat în zona interzisă. De asemenea, pe străzile capitalei au fost efectuate 4.688 de controale.

De asemenea, şase persoane au fost arestate în Nisa şi alte câteva au fost alungate din Piaţa Garibaldi, care a fost închisă protestelor.

Noul şef al poliţiei pariziene, Didier Lallement, care a fost numit în funcţie după protestele violente de săptămâna trecută, a declarat că au fost create unităţi speciale de poliţie care să reacţioneze mai rapid la actele de violenţă.

Aproximativ 6.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în Paris şi două drone au ajutat la monitorizarea demonstraţiilor.

În plus, autorităţile au trimis sâmbătă soldaţi implicaţi în operaţiunea antitero “Sentinelle” pentru a proteja clădirile publice. Acest lucru a permis poliţiei să participe la operaţiunile de menţinere a ordinii publice în timpul protestului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a respins vineri criticile din partea liderilor opoziţiei cu privire la implicarea armatei.

Guvernul francez a anunţat noi măsuri de securitate, săptămâna aceasta, după violenţele de pe bulevardul Champs-Elysees care au lăsat în urmă magazine de lux şi restaurante jefuite şi pârjolite de incendiile pornite de manifestanţi. De asemenea, o filială a Banque Tarneaud a fost cuprinsă de flăcări înainte ca pompierii să sosească la faţa locului şi să salveze două persoane blocate în clădire, a precizat Departamentul de pompieri, precizând că 11 persoane au suferit răni uşoare.

Protestele au început în noiembrie 2018 împotriva planurilor de creştere a taxei pe carburanţi, însă de atunci s-au transformat într-o mişcare mai amplă de respingere publică a politicilor economice ale lui Macron, despre care manifestanţii au afirmat că favorizează marile companii şi pe cei bogaţi, în detrimentul cetăţenilor de rând. Protestele au continuat şi după ce Macron a renunţat în cele din urmă la creşterea taxei pe carburanţi.

De atunci, Macron a anunţat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a creşte puterea de cumpărare a muncitorilor şi pensionarilor şi a lansat o dezbatere naţională care se desfăşoară până la mijlocul acestei luni prin întâlniri în diverse oraşe ale ţării şi cu ajutorul un website dedicat. Dar, mulţi dintre manifestanţi au respins dezbaterea, considerând că aceasta serveşte intereselor guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor