Confidenţialitatea Skype a fost încălcată. Microsoft păstrează tăcerea
alte articole
"Este Skype sigur? Skype este cât de sigur se poate. Atunci când apelaţi o altă persoană pe Skype, apelul este foarte codat, asigurându-vă confidenţialitatea. Acelaşi lucru este valabil şi cu fişierele, mesajele pe chat şi clipurile video transmise prin Skype."
"Vinde Skype datele mele unor terţi? Skype nu va vinde niciodată datele dvs. de înregistrare unor terţi."
Din serviciul de asistenţă Skype, (http://support.skype.com/en/faq/FA143/îs-skype-secure)
Mă va spiona Skype în mod constant, va cenzura ceea ce pot spune şi va vinde numele şi detaliile contului meu dacă voi folosi cuvinte "sensibile", considerate nepotrivite de către autorităţi (de ex: Tiananmen, Amnesty Internaţional, Human Rights Watch, etc)? Da, dacă eşti în China. Dar acest lucru nu mă afectează dacă locuiesc într-o ţară liberă ca SUA? Ba da, în cazul în care comunicaţi cu un utilizator din China.
Jeffrey Knockel, în vârstă de 27 de ani, specializat în computere la Universitatea din New Mexico, Albuquerque, a descoperit că partenerul chinez al Skype, TOM Online, îşi monitorizează utilizatorii chinezi şi transmite informaţii referitoare la utilizarea anumitor cuvinte cheie înapoi la serverele sale de pe continent. Ce face după aceea nu este încă cunoscut. Dar putem presupune că regimul nu tratează astfel de chestiuni cu uşurinţă.
TOM-Skype este versiunea disponibilă de Skype din China, utilizată de circa 96 de milioane de oameni. TOM Online este o companie chineză de Internet wireless. Timp de doi ani, Knockel a lucrat cu Skype, încercând să-i spargă criptarea şi să decodeze cuvintele cheie. Potrivit raportului Bloomberg, Knockel a constatat că "funcţia de supraveghere din TOM-Skype efectuează monitorizarea directă a calculatorului unui utilizator, scanând mesajele pentru a descoperi anumite cuvinte şi fraze. Când programul găseşte un anumit cuvânt, acesta trimite o copie a mesajului ofensator către un server al TOM-Skype, împreună cu numele utilizatorului contului, data şi ora transmiterii şi dacă mesajul a fost trimis sau primit de utilizator".
Serverele TOM-Skype trimit listele cu cuvinte cheie către calculatoarelor tuturor utilizatorilor de Skype. Cuvintele cheie se schimbă în funcţie de timp şi relevanţă. Iar unele cuvinte cheie, legate de protestele viitoare de exemplu, sunt foarte specifice, incluzând adresa şi momentul, susţine Crete-Nishihata de la Citizen Lab, care a ajutat la analiza datelor.
Când Bloomberg a cerut Microsoft să comenteze cu privire la constatările lui Knockel şi la preocupările activiştilor, compania a emis o declaraţie anonimă din departamentul care lucrează la Skype: "Skype este angajat în îmbunătăţirea continuă a transparenţei utilizatorului final ori de câte ori software-ul nostru este folosit". În ceea ce priveşte TOM Online, Microsoft a declarat "... Ca partener majoritar într-o întreprindere mixtă, TOM şi-a stabilit propriile proceduri pentru a respecta obligaţiile care îi revin în temeiul legilor locale".
S-a descoperit că TOM Online şi TOM-Skype divulgă informaţiile personale ale utilizatorilor săi către autorităţile chineze de ceva timp, potrivit unei analize a lui Nart Villeneuve din 2008. Când i s-au solicitat clarificări, Jennifer Caukin, purtătorul de cuvânt al ebay (compania-mamă a Skype de atunci), a răspuns: "Această problemă s-a înregistrat la nivelul administrativ al serverelor Tom Online. Ne-am exprimat preocuparea faţă de problema securităţii către Tom Online, iar ei ne-au informat că vor rezolva problema în termen de 24 de ore".