Skype a predat unei firme IT informaţii despre un adolescent

Logo-ul companiei SKype, la preluarea acesteia de către Microsoft, mai 2011, San Francisco (Justin Sullivan / Getty Images)
Jack Phillips
07.11.2012

Se spune că Skype, serviciul popular de mesaje şi voice-over-Internet, a predat ilegal informaţiile personale ale unui utilizator adolescent către o companie privată, în timpul unei investigaţii a poliţiei privind atacul recent asupra Paypal.

Paypal a fost vizat de mai multe ori de grupul Anonymous. La sfârşitul anului 2010, site-ul Paypal, împreună cu site-uri aparţinând Mastercard şi Visa, au fost piratate din cauza retragerii sprijinului lor pentru Wikileaks.

Într-o anchetă a poliţiei olandeze, autorităţile au aflat că informaţiile personale ale unui utilizator de Skype în vârstă de 16 ani au fost predate unei companii IT, a raportat site-ul web de ştiri cu sediul în Olanda, NU.nl. NU a văzut un raport de poliţie referitor la acest caz.

Potrivit site-ului, Joep Gommers, un cercetător iSight Parteners angajat de Paypal, a constatat că adolescentul de 16 ani şi alţi cetăţeni olandezi au fost implicaţi în atacuri.

Gommers a cerut Skype, care era un client al firmei, informaţiile de cont ale adolescentului. El a spus poliţiei olandeze la acel moment: "Voi avea datele de conectare în curând, dar nu încă", a raportat NU.

Informaţiile personale ale băiatului - numele de utilizator, numele real, adresa de e-mail, adresa de domiciliu folosite pentru efectuarea de plăţi - au fost predate companiei, în conformitate cu dosarul poliţiei văzut de NU.

În mod semnificativ, Skype a predat informaţiile fără a primi un ordin judecătoresc, ceea ce este o încălcare a politicii de confidenţialitate a Skype.

"Ne-am putea imagina că datele de abonat nu sunt pur si simplu predate oricui. Ele trebuie furnizate în cazul în care poliţia are o cerere validă sau un ordin judecătoresc, dar nu în orice alt caz", a afirmat Gerrit-Jan Zwenne, profesor de drept la Information Society in Leiden, cu sediul în Olanda, pentru publicaţie.

El a continuat: "Vă puteţi de asemenea întreba dacă poliţia poate utiliza aceste informaţii, ţinând cont că au fost dobândite în acest fel".

De asemenea, se pare că Paypal a fost atacat şi de Anonymous şi Hack The World cu ocazia Zilei Guy Fawkes, pe 5 noiembrie a acestui an, au susţinut hackerii celor două grupuri. Dar compania a negat că ar fi avut loc o încălcare a securităţii. Rapoartele sugerează că 28000 de nume de utilizatori şi parole au fost publicate pe un site web.

Skype a fost achiziţionat recent de Microsoft, care, conform The Verge şi altor mijloace media, caută să renunţe la Windows Live Messenger şi să îl înlocuiască cu programul voice-over-Internet. Microsoft a cumpărat compania cu 8,5 miliarde de dolari în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor