Conferinţă DNA: schimb de experienţă privind faptele de corupţie în UE
alte articole
Direcţia Naţională Anticorupţie organizează Conferinţa "Promovarea schimbului de bune practici în detectarea, investigarea şi sancţionarea faptelor de corupţie în UE", care se va deschide luni. Vor participa: ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi.
La eveniment mai participă procurorul general al Curţii de Casaţie din Franţa, Jean-Claude Marin, comisarul şef al Poliţei Catalane din Spania, Josep Lluís Trapero, preşedintele Academiei Internaţionale Anticorupţie (IACA), Martin Kreutner, alături de reprezentanţi ai instituţiilor care au competenţă în combaterea corupţiei şi provin din statele membre ale Uniunii Europene (aproximativ 70 de persoane).
DNA a iniţiat acest proiect, care se desfăşoară în parteneriat cu Oficiul Antifraudă din Catalonia - Spania (OAC) şi Serviciul Central de Prevenire a Corupţiei din Franţa (SCPC) şi este cofinanţat prin programul ISEC al Direcţiei Generale Afaceri Interne a Comisiei Europene.
"Activităţile din cadrul proiectului sunt menite să promoveze schimbul de bune practici şi să îmbunătăţească dialogul între investigatorii, procurorii şi judecătorii din statele membre UE, care lucrează în combaterea corupţiei", se arată în comunicatul DNA..
Etapele acestui proiect sunt: conferinţa de deschidere care are loc în România, trei ateliere de lucru organizate în Spania (septembrie 2013), România (octombrie 2013) şi Franţa (martie 2014), şi conferinţa finală din România, în mai 2014.
"Atelierele de lucru sunt considerate a fi pilonii proiectului. Fiecare dintre acestea va dura două zile şi va reuni practicieni din statele membre UE (aproximativ 25 persoane), respectiv investigatori, procurori şi judecători, pentru a aborda toate etapele procesului penal într-un dosar de corupţie, începând cu detectarea infracţiunii şi încheind cu sancţiunile aplicate inculpaţilor", precizează DNA.
În cadrul atelierelor de lucru vor fi vizate reglementările legislative aplicabile, cadrul instituţional, metodele şi practicile operative utilizate, precum şi provocările necesar a fi depăşite în vederea soluţionării cu succes a unui dosar de corupţie.
Metodologia de lucru va consta în soluţionarea unor studii de caz şi în prezentări urmate de discuţii conduse de un moderator.