Preşedintele american nu poate fi umilit în mod public (expertă franceză în problemele SUA)
Casa Albă a anunţat miercuri anularea întâlnirii la nivel înalt, prevăzută să se desfăşoare în septembrie la Moscova, între preşedintele SUA, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin. Această decizie, rară, după cum comentează Europe 1, intervine după ce Rusia a acordat azil temporar fostul analist al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden.
Casa Albă încearcă prin această decizie să arăte că 'preşedintele SUA nu poate fi umilit în mod public', explică experta franceză în problemele SUA, Nicole Bacharan, la postul Europe 1.
'Cred că prima semnificaţie diplomatică este aceea de a-i arăta lui Vladimir Putin şi restului lumii că preşedintele SUA nu poate fi umilit în mod public, altfel spus nu se poate să i se trântească uşa în plină faţă, fără ca acest lucru să nu aibă consecinţe. Trebuie reamintit că Barack Obama a insistat foarte mult ca ruşii să nu-i acorde azil, fie el şi temporar, lui Edward Snowden', a spus experta.
Ceea ce consider cu adevărat frapant, a continuat ea, este că Administraţia SUA a ţinut să facă o listă cu tot 'ceea ce nu merge cu Moscova': susţinerea lui Bashar al-Assad sau a Iranului, cazuri în care Vladimir Putin nu sprijină deloc impunerea de sancţiuni pe care le doreşte Barack Obama. SUA nu au primit răspuns nici în ce priveşte proiectul de negociere a reducerii arsenalelor nucleare sau privind politica anti-homosexuală a lui Putin. Barack Obama nu vrea să consolideze, prin acest summit, prestigiul şi statuia lui Putin şi să-i ofere prilejul de a ieşi bine în poze', comentează experta.
Întrebată dacă este şi o modalitate pentru Barack Obama de a marca distanţă faţă de opoziţie, ea a apreciat că este decizia nulării întâlnirii cu Putin are şi un efect indirect în plan intern, în sensul că întăreşte statura preşedintelui în raport cu opoziţia republicană care blochează sau respinge orice propunere a preşedintelui de la realegerea lui. Barack Obama a suferit eşec după eşec în diferite teme de dezbatere, precum armele de foc sau reforma sistemului de sănătate. Republicanii promit deja că vor împiedica total reforma imigraţiei. În septembrie, vor avea loc negocieri interne privind votarea bugetului şi ridicarea plafonului datoriei. Obama are interes să arăte că nu este un preşedinte slab', subliniază experta franceză în probleme SUA.
Referindu-se la relaţia, pe plan personal, între Barack Obama şi Vladimir Putin, experta consideră că între cei doi lucrurile 'nu au mers niciodată'. 'Nu a funcţionat niciodată. Este o repetare a celor întâmplate în cele două mandate ale lui George Bush. La începutul mandatelor lor, atât Bush cât şi Obama au dat fiecare impresia că vrea să se înţeleagă cu Vladimir Putin şi chiar credeau că pot ajunge până acolo. Dar după câţiva ani, se revine la acelaşi climat glacial şi lucrurile nu s-au schimbat deloc cu Barack Obama. Am putea spune că, dacă lucrurile rămân la fel şi cu un preşedinte republican şi cu unul democrat, atunci poate că problema vine de la Moscova... ', a conchis ea.