Concursul Enescu 2014 a debutat cu celebrii interpreţi Alexandru Tomescu şi Amir Tebenikhin

Ateneul Român, sediul Filarmonicii "George Enescu" (WIKIPEDIA.ORG)
Flori Mladin
07.09.2014

La Ateneul Român din Bucureşti a început sâmbătă seară cea de-a 14-a ediţie a Concursului Internaţional "George Enescu" cu un concert extraordinar, în care violonistul român Alexandru Tomescu şi pianistul kazah Amir Tebenikhin au interpretat muzică de George Enescu, Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Edvard Grieg.

Concursul Enescu din acest an, care este singurul din România afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a prestigiosului Festival "George Enescu", a fost deschis pentru prima dată, în istoria sa, cu un concert de gală.

"Ediţia 2014 a Concursului Internaţional 'George Enescu' debutează cu un concert extraordinar care omagiază personalitatea enesciană şi ideea acestei competiţii de anvergură. 'Muzica porneşte de la inimă şi se adresează inimilor', spunea şi credea cu toată tăria George Enescu", a transmis jurnalistul TVR Cătălin Săva, amfitrionul concertului de gală, sutelor de persoane de diverse vârste prezente în această seară specială.

Concertul a început "sub semnul tinereţii" cu "Rapsodia Nr. 1 în La Major op. 11" de George Enescu, interpretată de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta tânărului dirijor chinez Li Haoran, câştigătorul ediţiei din acest an a Concursului Internaţional de dirijat "Jeunesses Musicales".

La concertul de gală din deschiderea Concursului Enescu 2014, au urcat apoi pe scenă violonistul român Alexandru Tomescu - laureat al ediţiei din 1999 a concursului Enescu - şi pianistul kazah Amir Tebenikhin - laureat al ediţiei din 2009 -, pe care Cătălin Sava i-a caracterizat ca "doi muzicieni a căror carieră şi evoluţie muzicală demonstrează că această competiţie are o rezonanţă definitorie asupra tuturor tinerilor interpreţi care îşi intersectează destinele cu Concursul Enescu".

Alexandru Tomescu - unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, care a concertat deja pe marile scene ale lumii şi care din 2007 deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu - a fost aplaudat minute în şir după ce a interpretat "Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor op. 64", de Felix Mendelssohn-Bartholdy, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijoarei Donka Miteva din Bulgaria, câştigătoarea locului al treilea la "Jeunesses Musicales" 2014.

Alexandru Tomescu a mulţumit publicului şi a interpretat "Lăutarul" din Suita "Impresii din copilărie" de George Enescu, care este una din piesele preferate ale violonistului.

În ultima parte a concertului de gală, publicul român l-au putut asculta pe pianistul Amir Tebenikhin din Kazahstan interpretând "Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor op.16", de Edvard Grieg, o piesă pe care George Enescu a cântat-o de nenumărate ori, pe toate meridianele lumii. Amir Tebenikhin a fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Jiao Yang din China, câştigătorul locului al doilea la competiţia "Jeunesses Musicales" 2014.

Mulţumind publicului pentru aplauzele adresate, pianistul Amir Tebenikhin a interpretat o piesă din ţara lui natală, "The Legend of Dombra" şi o Rapsodie ungară de Franz Liszt.

Anul acesta, Concursul Internaţional "George Enescu" se va desfăşura până pe 27 septembrie în Bucureşti.

Concursul are patru secţiuni: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie. Probele competiţionale se vor desfăşura la Ateneul Român şi Universitatea Naţională de Muzică, iar concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu". Accesul publicului este liber.

La această ediţie a Concursului Enescu vor participa 240 de tineri muzicieni din 36 de ţări de pe cinci continente, premiile fiind în valoare de 100.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor