Managerul de eveniment al Stage Theater: „Nu trebuie ratat!“

Jörg Seefeld, managerul de eveniment al Stage Theater am Potsdamer Platz din Berlin
Jörg Seefeld, managerul de eveniment al Stage Theater am Potsdamer Platz din Berlin (Florian Godovits / Epoch Times)

BERLIN. În seara zilei de 25 martie 2014, Jörg Seefeld, managerul de eveniment al Stage Theater am Potsdamer Platz , a avut ocazia de a-şi forma o imagine proprie asupra calităţii spectacolului Shen Yun prezentat în teatrul său. El a plecat de la Stage Theater pur si simplu entuziasmat de calitatea show-ului.

"Mi-a plăcut foarte mult – voi recomanda spectacolul mai departe” a spus Seefeld. Pe cât de impresionat a fost de spectacol, pe atât de de impenetrabil s-a arătat la încercarea de interferenţă venită din partea ambasadei chineze din Berlin. Un reprezentant al ambasadei chineze încercase în mod personal să obţină de la el anularea celor patru spectacole Shen Yun planificate la Stage Theater am Potsdamer Platz. Încercarea de manipulare a ambasadei chineze a fost catalogată de Seefeld înaintea spectacolelor ca fiind „pur si simplu obrăznicie”.

Domnule Seefeld, cum v-a plăcut spectacolul din seara aceasta?

Jörg Seefeld: „A fost unul super, senzaţional. Nu trebuie ratat! Mi-a plăcut atât de mult. Jocul culorilor a fost minunat. De asemenea dansatorii au fost foarte sincronizaţi şi de un înalt profesionalism.“

În seara aceasta vedeţi Shen Yun pentru prima dată?

Jörg Seefeld: „Da, este pentru prima dată. Anterior am studiat puţin pe Internet, am urmărit câte un video pe portaluri, pentru a-mi forma o părere. Dar aşteptările mi-au fost întrecute. Nu vreau să spun că secvenţele video nu mi-ar fi plăcut, dar în mod firesc spectacolul live este cu totul altceva.

Ce v-a plăcut în mod deosebit în această seară?

Jörg Seefeld: „Costumele şi dansurile mi-au plăcut foarte mult. Le consider a fi minunate. Un european nu înţelege prea uşor istoria care le stă în spate. Trebuie să recunosc în mod sincer, că până acum nu am avut preocupări prea adânci legate de cultura chineză; în afară de ceea ce am auzit prin şcoală.“

Aţi găsit pe pagina de web a Shen Yun pe Internet ceva despre cultura chineză?

Jörg Seefeld: „Numele de Shen Yun este pentru mine un concept – nu o întrebare. Şi mai ştiu că practicanţii Falun Dafa sunt persecutaţi în China şi că acolo se întâmplă lucruri cu mult mai grave. De aceea doresc să mă poziţionez în mod pozitiv faţă de o astfel de chestiune şi mă bucur de faptul că teatrul nostru a putut găzdui timp de câteva zile Shen Yun.“

Nu aţi acceptat presiunea venită din partea Ambasadei Chinei din Berlin, lucru care a circulat destul de mult şi în presă.

Jörg Seefeld: „Asta nu are de a face numai cu Shen Yun, noi suntem o ţară liberă. Am avut contract cu organizatorul Shen Yun şi noi în mod categoric nu rupem contracte. Un astfel de lucru nu se face, asta ar compromite reputaţia noastră şi atâta timp cât nu este vorba de industria atomică sau de vreun lobby pentru armament, noi organizăm spectacole, mai ales când vine vorba de spectacole atât de frumoase cum este acesta!”

Cu ce impresie generală rămâneţi despre dansul clasic chinez, proiecţiile video şi muzică luate ca întreg?

Jörg Seefeld: Combinaţia generală – o găsesc ca fiind bună. Faptul că instrumentele istorice chineze au fost combinate cu cele moderne – dacă le putem spune instrumente moderne ….. Tocmai interacţiunea şi întregul care integrează orchestra live, se impun în mod firesc. Diferă complet de orchestra înregistrată pe bandă, lucru care apare frecvent. A fost o chestiune care a mers rotund, dacă este să mă exprim într-un fel.

Cultura veche chineză a fost impregnată de principii precum sinceritatea, bunătatea, respectul faţă alţii şi toleranţa. Aţi regăsit ceva din acestea în spectacol?

Jörg Seefeld: Nu sunt chinez, pentru a putea recunoaşte toate acestea într-un asemenea grad. Precum am mai spus, astfel de lucruri m-au preocupat prea puţin. Dar mi-a plăcut foarte mult şi cred că aceasta este chintesenţa ca întreg şi ceea ce este cel mai important. Cred că spectatorilor care au fost aici le-a plăcut şi că ei vor povesti la rândul lor şi altora ….

Aţi recomanda spectacolul altora?

Jörg Seefeld: Categoric! Şi să profite de ziua de mâine care este ultima din seria de spectacole, pentru a-l vedea, căci cine ştie cât mai durează până la revenirea Shen Yun în Berlin. Este posibil ca anul viitor turneul să se schimbe şi să fie în alt oraş mare din Germania. Sau în altă ţară vecină vorbitoare de germană, de aceea: profitaţi de şansă, prindeţi un loc ….

Vă mulţumim pentru interviu.

Epoch Times consideră Shen Yun Performing Arts ca fiind un eveniment cultural de primă clasă în vremurile noastre. Am surprins reacţiile publicului faţă de Shen Yun încă de la înfiinţarea sa în 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură