Concluziile audierii publice „UMF - între multiculturalitate, standarde de calitate, autonomie universitară şi prevederi legale”

Epoch Times România
22.03.2012

Guvernul încalcă grav autonomia universitară în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, iar orice derogare de la standardele de calitate ARACIS creează un precedent periculos, este concluzia audierii publice de joi, organizată de UMF în parteneriat cu Academia de Advocacy şi Coaliţia 52 Târgu Mureş.

Prof.univ.dr. Vasile Boloş, a arătat în depoziţia sa că demersul UDMR încalcă grav Constituţia României, că Legea Educaţiei nu defineşte clar ce înseamnă noţiunea de "universitate multiculturală" şi că modul în care proiectul de Hotărâre de Guvern referitor la instituţia mureşeană de învăţământ a fost elaborat are ca punct de plecare politicul.

Şi alţi vorbitori - printre care Cornel Brişcaru, Florin Buicu, Augustin Curticăpean, Silvia Duşa, Marius Matuseri, Alexandru Petru Frătean - au condamnat "intervenţia politică brutală în spaţiul universitar", faptul că este pus în discuţie un concept de drept, şi anume autonomia universitară, arătând că una dintre consecinţele ingerinţei politicului în problemele UMF Târgu Mureş va avea ca rezultat dispariţia universităţii.

Vorbitorii au accentuat că segregarea şi separarea universităţii este un regres şi va fi primul pas spre dispariţia instituţiei de învăţământ, adică şi a liniei române şi a celei maghiare, şi că situaţia de la UMF a fost artificial creată de Guvern.

Deputatul Ciprian Dobre a subliniat în cadrul dezbaterii că şi în prezent 37% dintre studenţi învaţă în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, că multiculturalismul înseamnă acceptarea de către majoritate şi a altor culturi, în timp ce multilingvismul invocat de partea maghiară nu înseamnă segregare, ci învăţarea mai multor limbi.

"De ce se înfrânge criteriul autonomiei universitare? Simplu, o singură autonomie nu este pe placul mediului politic maghiar, nu le place şi nu acceptă autonomia universitară", a arătat deputatul Dobre, care a invocat în susţinerea celor afirmate Directiva Europeană 36/2005, privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

În plus, vorbitorii au subliniat că atât timp cât instanţele de judecată trebuie să se pronunţe asupra valabilităţii Cartei Universitare, Guvernul României, prin promovarea unui proiect de HG referitor la UMF Târgu Mureş "încalcă principiul separaţiei puterilor în stat".

Fostul rector al UMF Târgu Mureş, prof.univ.dr. Ioan Pascu, a ţinut să arate că în această universitate nici un maghiar nu a fost discriminat, că ingerinţa politicului este maximă şi că şi profesorii maghiari sunt victime ale acestei implicări.

De cealaltă parte, depozanţii care au fost în favoarea creării unei universităţi maghiare au subliniat că discriminarea minorităţilor nu este permisă de Constituţia României, iar acest fapt se traduce prin faptul că "se garantează autonomia universitară a cadrelor maghiare".

Unul dintre consilierii locali ai UDMR, Andras Peti, a arătat că UMF Târgu Mureş este "folosită ca temă şi subiect de campanie electorală", că UDMR nu este partid politic, ci o uniune de reprezentare a punctului de vedere al comunităţii maghiare, şi că din cele trei universităţi multiculturale prevăzute în Legea Educaţiei, doar Universitatea de Medicină şi Farmacie nu s-a conformat.

Concluziile audierii publice cu tema "UMF Târgu Mureş - între multiculturalitate, standarde de calitate, autonomie universitară şi prevederi legale" vor fi înaintate Guvernului României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor