Situaţia de la UMF Târgu Mureş dezbătută în Comisia de Dialog Social a judeţului

Comisia de Dialog Social a fost convocată marţi, la iniţiativa CNSLR Frăţia Mureş, pentru analizarea situaţiei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi impactul asupra instituţiei a proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea unei facultăţi maghiare.
Epoch Times România
20.03.2012

Comisia de Dialog Social a fost convocată marţi, la iniţiativa CNSLR Frăţia Mureş, pentru analizarea situaţiei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi impactul asupra instituţiei a proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea unei facultăţi maghiare.

În timpul reuniunii, liderul sindicatului din UMF Târgu Mureş, Florin Buicu, a solicitat prefectului, Marius Paşcan, să intervină pentru retragerea proiectului de Hotărâre de Guvern referitor la universitate.

"Motivele sunt mai multe - vor exista probleme de acreditare. Dezbinaţi şi împărţiţi nu vom mai îndeplini condiţiile. Proiectul de HG modifică o HG care prevedea cifrele de şcolarizare pentru anul 2011 (anul universitar în curs - n.r.)", a arătat Buciu.

În cadrul Comisiei de Dialog Social, rectorul UMF Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat că anterior elaborării proiectului Hotărârii de Guvern nimeni nu a cerut părerea Senatului Universităţii, aşa cum prevede legea, dar că acum, după apariţia scandalului Ministerul Educaţiei a solicitat şi părerea scrisă a Senatului UMF.

"Am făcut acest demers către minister pentru că ni s-a cerut în scris să spunem care este părerea Senatului, adică doresc ca să respecte legea, după ce au luat hotărârea să fie consultat şi Senatul Universitar. În primul rând, noi spunem că acest proiect de hotărâre nu este bine justificat şi prin articolele de lege care sunt amintite în preambulul proiectului, şi anume 135 şi 363 (...) Nu amintesc nimic aceste articole de lege posibilitatea înfiinţării unei facultăţi de Medicină şi Farmacie în limba maghiară. De asemenea, noi nu suntem de acord ca să se înfiinţeze această facultate, fiindcă există facultate de medicină şi facultate de farmacie la Târgu Mureş în care se învaţă atât în limba română, cât şi în limba maghiară (...) Noi considerăm că prin această HG se încalcă flagrant autonomia universitară şi ca atare anumite articole din Legea Învăţământului care se referă la autorizare şi acreditarea oricărei facultăţi", a arătat Copotoiu.

Rectorul a spus că înfiinţarea unei facultăţi de medicină numai în limba maghiară nu înseamnă decât că se îngrădesc drepturile cetăţenilor care doresc să înveţe la facultatea respectivă şi în limba română şi, în plus, orice structură nou înfiinţată nu poate să funcţioneze dacă nu este autorizată provizoriu sau acreditată.

Ba mai mult, a arătat rectorul, universitatea poate intra în lichidare dacă permite funcţionarea unei linii de studiu neautorizată, iar cei care sunt vinovaţi plătesc conform legislaţiei în vigoare.

"Or, nimeni dintre noi nu poate să fie de acord cu această hotărâre de guvern prin care se încalcă, spunem noi, toate articolele de lege din legea Învăţământului care se referă la înfiinţarea de facultăţi, de linii sau de secţii de predare. Nu suntem de acord cu acest proiect de HG şi în continuare susţinem că la UMF Târgu Mureş se îndeplinesc toate condiţiile pentru a se învăţa în limba română, maghiară şi engleză, conform legislaţiei în vigoare. Tot aici (în proiectul HG - n.r.) este un paragraf care de asemenea încalcă grav autonomia universitară, care se referă la învăţământul în limba engleză, care este trecut la această facultate (în limba maghiară - n.r.)", a afirmat rectorul.

Acesta a accentuat că deja studenţii străini care învaţă la secţia în limba engleză protestează, întrucât ei s-au înscris la o facultate acreditată, iara cum se văd nevoiţi să îşi ia diplomele în alte părţi.

"Sunt proteste deja din partea studenţilor de la limba engleză, pentru că au venit aici şi s-au înscris la o facultate acreditată, pentru că în ţările de origine se recunosc diplome numai din facultăţile acreditate, iar la cele autorizate sunt obligaţi să dea examene la facultăţi asemănătoare. În consecinţă suntem împotriva acestui proiect de HG. Am cerut retragerea lui. Astăzi trebuia să avem o întrevedere cu comisia de Învăţământ a Senatului, şi din diferite motive - cele reale nu le ştim - ni s-a transmis să nu mai mergem la întâlnire pentru că nu va fi cvorum, cu toate că am fost înştiinţaţi că cei de la USL vor participa la această întâlnire şi erau suficienţi reprezentanţi ai acestei comisii pentru ca să se poată face întrevederea cu noi", a arătat Copotoiu.

Prefectul judeţului, Marius Paşcan, a precizat că va transmite Guvernului punctele de vedere exprimate în cadrul Comisiei de Dialog Social.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor