Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, pentru prima dată pe scenele din România împreună cu pianista Cătălina Butcaru

Artiştii ne vor delecta cu „Sonata primăverii" de Beethoven şi „Tzigane Rhapsodie” a lui Ravel.
Filarmonica din Viena- sala de concerte (debanat.ro)
L.M.
05.04.2016

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, şi pianista Cătălina Butcaru vor susţine, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din Bucureşti, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai şi la Filarmonica Banatul din Timişoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

Recitalurile se vor desfăşura sub patronajul Excelenţei Sale, Ambasadorul Austriei în România, Gerhard Reiweger.

Cei doi muzicieni se află pentru prima dată împreună pe scenele din România. Programul prezentat este unul atractiv şi variat, menit să pună în valoare calităţile celor doi interpreţi şi să ofere publicului o plăcută călătorie muzicală însoţită de sonorităţi de la cele mai clare, inocente, pure sau efervescente, cum se întâmplă în Sonata primăverii de Beethoven, la cele învolburate, pasionale sau pline de resemnare din lucrările lui Dvorak şi Strauss, pentru a se ajunge la un anume rafinament şi timbralitate tipice muzicii franceze, prin celebra lucrare Tzigane Rhapsodie a lui Ravel.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena (captură foto)
Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena (captură foto)

Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa şi Japonia, dar şi impresionanta discografie, conturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum şi publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianistă născută la Constanţa şi stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obţinut diploma de solist. Pianista reuneşte în palmaresul său numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Concursul Steinway în Viena, Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. În 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra şi doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel şi R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris în cronica sa: „…This îs a must have disc. It îs the best piano playing I have heard for many years… ” Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Pianista Cătălina Butcaru (captură foto)
Pianista Cătălina Butcaru (captură foto)

PROGRAM:

L.van Beethoven: Sonata pentru vioară şi pian nr.5 op.24 in fa major " Sonata primăverii"
A. Dvorak: 4 piese romantice op.75

R.Strauss: Sonata pentru vioară şi pian op.18
M. Ravel: Tzigane Rhapsodie

Turneu susţinut de Erste Group Bank.

Organizatori: Filarmonica ‘’George Enescu’’ din Bucureşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica Banatul Timişoara.

Cu sprijinul Ambasadei Austriei la Bucureşti şi al Societăţii Austro-Române.

Sponsori: B3Globalcon, SC Sorena SA, SC Vadeco SA, SC Canal Şea Service SRL.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Hotnews, România Liberă, Revista 22, Cariere, Şapte Seri, Epoch Times România, România Pozitivă , agentiadecarte.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor