Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova - UE: Susţinem cu tărie agenda ambiţioasă de reforme a autorităţilor moldovene

Siegfried Mureşan şi Mihail Popşoi (parlament.md)
Tatiana Chiriac
03.12.2021

Copreşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, vicepreşedintele Parlamentului Mihail Popşoi, şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, au convenit asupra unei Declaraţii comune în cadrul celei de-a 10-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere care a avut loc la 2 decembrie, la Chişinău, în care se menţionează că Parlamentul European susţine „cu tărie agenda ambiţioasă de reforme a autorităţilor moldovene”, apreciind „lista impresionantă” de iniţiative legislative cheie deja adoptate de Parlamentul R. Moldova în ultimele luni.

În Declaraţie se mai arată:

Parlamentul European şi Parlamentul Republicii Moldova au desfăşurat cea de-a 10-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA), astăzi, la Chişinău, într-un format limitat, din cauza restricţiilor de călătorie legate de Covid-19.

Aceasta a fost prima noastră întrunire după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Alegătorii au oferit un mandat puternic forţelor reformiste pentru a scoate Moldova dintr-o criză economică şi politică prelungită şi a o apropia de UE prin punerea deplină în aplicare a Acordului de Asociere. Sprijinul financiar al UE de mai departe, care va depinde de îndeplinirea criteriilor convenite anterior, va fi de o importantă primordială în acest sens.

Susţinem cu tărie agenda ambiţioasă de reforme a autorităţilor moldovene, bazată pe valori comune ca respectarea principiilor democratice, a statului de drept, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Am luat cunoştinţă şi am apreciat lista impresionantă de iniţiative legislative cheie deja adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în ultimele luni, în conformitate cu aşteptările enunţate de alegătorii moldoveni, în domenii precum lupta cu corupţia, reforma justiţiei, creşterea alocaţiilor şi pensiilor sau digitalizarea economiei.

Am salutat, de asemenea, recenta ratificare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (‘Convenţia de la Istanbul’). Am salutat, de asemenea, semnarea Memorandumului de Înţelegere cu privire la un cadru comun pentru sprijinirea democraţiei parlamentare dintre Parlamentul European şi Parlamentul Republicii Moldova.

Întrucât ţările noastre sunt lovite greu de noul val al pandemiei de Covid-19, am apreciat mult solidaritatea continuă a UE cu Republica Moldova în aceste vremuri dificile, manifestată prin livrarea unui milion de doze de vaccinuri prin platforma COVAX cu sprijinul Echipei Europa sau elaborarea unui Plan extensiv de Recuperare Economică pentru Republica Moldova.

De asemenea, am apreciat reacţia promptă a UE la recenta criză a aprovizionării cu gaze, provocată artificial de Gazprom şi asistenţa sa în formă de expertiză tehnică şi sprijin financiar de urgenţă. Deşi rezolvat în mod provizoriu, acest episod subliniază în continuare necesitatea diversificării furnizorilor noştri de gaze şi a căilor de aprovizionare.

În cele din urmă, ne-am reiterat sprijinul pentru o rezolvare paşnică şi cuprinzătoare a conflictului transnistrean, în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor