Comisia UE anchetează producători de baterii pentru constituirea unui cartel. E vizată şi o companie românească

Baterii Rombat (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
30.11.2023

Comisia Europeană a lansat, joi, o anchetă privind constituirea unui cartel între mai mulţi producători de baterii pentru maşini electrice, printre care şi Rombat, relatează G4Media.ro, citând un comunicat al instituţiei. Cele şase companii riscă o amendă maximă de 10% din cifra de afaceri.

Potrivit sursei citate, Comisia a informat producătorii de baterii pentru demaroare auto Banner, Clarios (fosta JC Autobatterie), Exide, FET (şi predecesoarea sa, Elettra) şi Rombat, precum şi organismul profesional Eurobat şi furnizorul său de servicii, Kellen, cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia au încălcat normele antitrust ale UE prin înţelegerea ce a avut drept scop creşterea preţurilor bateriilor, potrivit comunicatului citat.

Rombat este o companie românească, având sediul în municipiul Bistriţa. Este cel mai mare producător român de baterii pentru automobilele pe combustie. Pachetul majoritar de acţiuni e deţinut din 2012 de Metair International Holdings Coöperatief U.A., parte a grupului sud-african Metair Investment Limited. În 2022, Rombat a avut o cifră de afaceri de 504 milioane de lei, potrivit Termene.ro.

Conform comunicatului, Comisia este preocupată de faptul că, în perioada 2004 - 2017, cei cinci producători au creat, publicat şi convenit să utilizeze noi indici în negocierile lor privind preţurile cu producătorii de automobile (aşa-numitul “sistem de prime Eurobat”). Scopul acestui presupus comportament a fost de a fixa un element important al preţului final al bateriilor.

Mai mult, Comisia a atras atenţia asupra faptului că Eurobat şi furnizorul său de servicii, Kellen, aveau cunoştinţă de presupusul comportament şi au contribuit în mod activ la acesta, ajutând producătorii de baterii să creeze şi să aplice sistemul de prime Eurobat. Presupusul comportament se referă la bateriile pentru demaroare auto vândute producătorilor de automobile din UE pentru a fi utilizate în automobilele noi sau ca piese de schimb (dar numai dacă erau vândute prin intermediul reţelei de servicii de reparatori autorizaţi ai producătorilor de automobile respectivi).

În cazul în care opinia preliminară a Comisiei este confirmată, acest comportament ar încălca articolul 101 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (“TFUE”) şi articolul 53 din Acordul privind SEE, care interzic cartelurile şi alte practici comerciale restrictive. Această interdicţie include comportamentul anticoncurenţial al asociaţiilor de întreprinderi, mai relatează G4Media.

Totodată, în situaţia în care Comisia concluzionează, după exercitarea de către părţi a dreptului la apărare, că există suficiente dovezi ale unei încălcări, poate adopta o decizie de interzicere a comportamentului şi de aplicare a unei amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri globală anuală a societăţii în cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor