Comisia juridică a redus la jumătate de an perioada de stocare a datelor în cazul legii Big Brother

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic de telefonie şi internet.
Epoch Times România
21.05.2012

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat raport favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic de telefonie şi internet.

Deputatul liberal Alina Gorghiu a susţinut, luni, în Comisia Juridică faptul că perioada de stocare a datelor trebuie redusă de la un an de zile până la şase luni.

“Dorim reducerea la şase luni de zile. Dacă vă aduceţi aminte şi forma iniţială, care a fost respinsă de Curtea Constituţională a avut acelaşi termen. Un an mi se pare exagerat”, a argumentat Gorghiu.

De asemenea, legea mai prevede că organele de cercetare ale poliţiei judiciare au dreptul să solicite datele reţinute doar cu aprobarea procurorului care supraveghează sau efectuează urmărirea penală ori a procurorului competent potrivit procedurii de dare în urmărire penală şi cu aprobarea judecătorului competent.

Potrivit acestei legi, furnizorii de telefonie fixă, mobile şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice.

În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă, trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora.

Pe de altă parte, în cazul serviciilor de internet, se vor reţine “utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”, se arată în textul adoptat.

Comisia Europeană a somat România încă din octombrie să aplice această directivă. În 2009, Curtea Constituţională a declarat că legea privind păstrarea datelor este neconstituţională, iar România nu a adoptat un nou act legislativ care să pună în aplicare directiva europeană.

Reporter Diana Bangălă

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor