Ministrul Nica: România riscă o amendă de 40.000 de euro pe zi dacă Parlamentul nu aprobă Legea "Big Brother"

România riscă o amendă de 40.000 de euro pe zi dacă Parlamentul nu aprobă Legea "Big Brother", a arătat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica.
(photos.com)
Epoch Times România
17.05.2012

România riscă o amendă de 40.000 de euro pe zi dacă Parlamentul nu aprobă Legea "Big Brother", a arătat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica.

 

"În cazul Legii retenţiei datelor de comunicaţii electronice, Legea "Big Brother", dacă nu o aprobăm amenda este din păcate de 40.000 de euro pe zi, începând cu 1 iunie. Legea este în Parlament, iar dacă nu va fi aprobată vor curge zilnic aceste amenzi", a precizat Dan Nica, la Ziua Comunicaţiilor.

Acesta a subliniat că prevederile legii din 2009, care au fost declarate neconstituţionale, au fost modificate, iar providerii care nu sunt de acord cu această decizie pentru că nu au resurse să stocheze toate datele, nu pot reglementa situaţia decât în instanţă.

"Providerii au organizaţii şi firme care îi reprezintă la Bruxelles, ori ,dacă Comisia Europeană a aprobat, înseamnă că a făcut acest lucru cu consultarea acestor organizaţii. Pot regla doar în instanţă", a adăugat ministrul Comunicaţiilor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a informat miercuri, în şedinţa de Guvern, că Parlamentul trebuie să adopte până la finalul acestei luni legea retenţiei datelor de comunicaţii, altfel România riscând să plătească pentru fiecare zi corecţii financiare de peste 40.000 de euro plus o sumă forfetară de peste un milion de euro.

Potrivit acestuia, Parlamentul trebuie să adopte legea respectivă cel târziu până la finalul lunii mai, iar în caz contrar Colegiul Comisiei poate decide să trimită cazul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care dispune sancţiunile financiare faţă de România.

Supranumit de presă Legea "Big Brother", proiectul legii retenţiei datelor de comunicaţii electronice prevede că furnizorii de Internet şi de telefonie sunt obligaţi să stocheze pentru un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mailuri.

Companiile nu vor reţine însă şi date referitoare la conţinutul e-mailurilor sau al convorbirilor telefonice.

Parlamentul a adoptat în anul 2008 aşa-numita Lege "Big Brother", dar Curtea Constituţională a decis, în anul 2009, că actul normativ încalcă Legea fundamentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor