Comisia Europeană propune noi măsuri pentru ameliorarea drepturilor pasagerilor aerieni

(Scott Olson / Getty Images)
Epoch Times România
14.03.2013

Comisia Europeană a anunţat un pachet de măsuri menit să garanteze că pasagerii aerieni au drepturi noi şi îmbunătăţite la informaţii, la îngrijire şi la redirecţionare atunci când rămân blocaţi în aeroport, a anunţat joi Centrul European al Consumatorilor din România.

În acelaşi timp, se vor ameliora procedurile de reclamaţie şi măsurile de aplicare, astfel încât pasagerii să poată obţine respectarea efectivă a drepturilor lor.

Propunerea privind drepturile pasagerilor aerieni clarifică impreciziile juridice şi introduce drepturi noi, acolo unde sunt necesare, mai spun sursele citate.

„Este foarte important ca drepturile pasagerilor să nu existe doar pe hârtie. Trebuie să ne putem baza pe ele, cu toţii, atunci când contează cel mai mult: când lucrurile merg prost. Ştim că, pentru pasagerii blocaţi în aeroporturi, prioritatea reală este să ajungă acasă, aşadar ne-am concentrat în special pe informarea, îngrijirea şi redirecţionarea eficace. Obiectivul este ca pasagerii să ajungă unde doresc cât mai repede cu putinţă, oferind, în acelaşi timp, liniilor aeriene timpul necesar să-şi rezolve problemele”, a declarat vicepreşedintele Siim Lallas .

Potrivit sursei citate, propunerea actualizează drepturile pasagerilor în patru direcţii principale. Este vorba despre clarificarea impreciziilor şi anume dreptul la informare cu privire la zborurile întârziate sau anulate; circumstanţele excepţionale; drepturile legate de întârzierile mari sau de întârzierile pe pistă; planificarea pentru situaţii de urgenţă; dreptul la redirecţionare şi la zboruri de legătură.

O altă direcţie este cea a drepturilor noi – în caz de reprogramare a zborului sau de ortografiere greşită a numelui; drepturi noi legate de bagajele manipulate necorespunzător şi cerinţe de transparenţă cu privire la bagajele de cabină şi cele de cală.

A treia direcţie vizează aplicarea procedurile privind reclamaţiile şi sancţiunile – consolidarea supravegherii transportatorilor aerieni de către autorităţile naţionale şi europene (monitorizare şi investigaţii comune), precum şi a tratării reclamaţiilor şi a aplicării drepturilor individuale (inclusiv cerinţa ca liniile aeriene să ofere un răspuns la reclamaţii în termen de două luni); insolvenţa.

Ultima direcţie are în vedere povara financiară disproporţionată – limitele asistenţei; limitele operaţiunilor regionale; împărţirea poverii economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor