Comisia Europeană: Politica fiscală a Guvernului Ponta "lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică"

Guvernul României primeşte o nouă bilă neagră. Raportul de ţară 2015 pentru România al Comisiei Europene nu este deloc măgulitor în ceea ce priveşte politică de taxe şi impozite a Cabinetului Ponta
Comisia Europeană (Facebook)
Loredana Diacu
26.02.2015

Guvernul României primeşte o nouă bilă neagră. Raportul de ţară 2015 pentru România al Comisiei Europene nu este deloc măgulitor în ceea ce priveşte politica de taxe şi impozite a Cabinetului Ponta, considerată de experţi drept "lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică", relatează Hotnews.

"Politica fiscală este lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică", arata Comisia Europeană.

Comisia Europeană care, de altfel, a decis miercuri 25 februarie 2015, iniţierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României, mai arată că un alt motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte România, este conformarea la plata TVA, ţara noastră înregistrând cel mai mare decalaj la colectarea TVA din Uniunea Europeană.

Analiza Comisiei Europene vine în contextul în care Guvernul Ponta a pus recent în dezbatere un nou proiect de Cod fiscal care presupune reduceri spectaculoase de taxe, de la reducerea TVA până la reducerea accizelor pe carburanţi. Impactul bugetar brut negativ al măsurilor propuse de Guvern se va ridica în anul 2016 la 16,2 miliarde lei, iar net la 6,8 miliarde lei.

De asemenea, Guvernul Ponta a anunţat că intenţionează să nu deschidă un nou acord de asistenţă financiară cu FMI şi Comisia Europeană, după încheierea celui curent în septembrie 2015.

Lipsa de predictibilitate şi continuitate a politicii fiscale reiese limpede din faptul că în 2014 Guvernul a scăzut contribuţiile la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale însă a introdus impozitul pe construcţii speciale (rata a fost redusă de la 1,5% la 1% începând cu luna ianuarie 2015 şi domeniul de aplicare modificat).

În plus, a fost introdusă o scutire de impozit pentru profitul reinvestit în noi echipamente tehnologice (aplicată temporar în perioada iulie 2014 şi la sfârşitul anului 2016) iar Comisia Europeană critică faptul că Guvernul nu s-a consultat cu partenerii sociali când a operat modificările fiscale, subliniind că astfel de stimulente se iau, în mod normal, atunci când există recesiune economică.

Revenind la TVA, CE atrage atenţia că "în ciuda măsurilor adoptate, conformarea la plata TVA rămâne o îngrijorare".

Reamintim în context că Administraţia Naţională a Finanţelor Publice a colectat la buget în 2014 doar 50,8 miliarde lei din TVA, cu 4 miliarde mai puţin decât era prevăzut la buget şi cu 5 miliarde mai puţin faţă de cât s-a încasat în 2013.

Statul român colectează TVA cu peste 40% mai puţin decât potenţialul său, se arată în raportul Comisiei Europene, România fiind statul care înregistrează cel mai mare decalaj la colectarea TVA din Uniunea Europeană, "semnificativ peste media de 16% din celelalte 26 de state membre ale UE" (fără Croaţia, care a aderat la UE la jumătatea anului 2013), mai arată Hotnews.

Cu toate acestea, per ansamblu, "România are o compoziţie de venituri din taxe printre cele mai favorabile creşterii economice din Uniunea Europeană", apreciază Comisia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor