CE a decis iniţierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României (video)

 Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (JOHN MACDOUGALL / AFP / rtty Image)
Gina Sturdza
26.02.2015

Comisia Europeană a decis astăzi, 25 februarie 2015, iniţierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României.

"România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, ce necesită monitorizare şi o serie de măsuri de politică în domeniu. În cadrul celor 3 programe succesive UE-FMI, dezechilibrele interne şi externe au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile legate de situaţia negativă a investiţiilor străine nete şi o capacitate de export slabă pe termen mediu necesită atenţie. Deşi stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până în prezent, vulnerabilitatea internă şi externă a sectorului bancar există în continuare", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Pachetul de decizii urmează să fie discutat de către Consiliul de afaceri economice şi financiare (ECOFIN) în luna martie. Comunicatul integral al Comisiei Europene poate fi citit aici

Context

În ultimii zece ani, Uniunea Europeană a trecut prin dezechilibre macroeconomice majore (care au accentuat efectele negative ale crizei financiare începute în 2008) şi discrepanţe importante în materie de competitivitate (care au împiedicat aplicarea măsurilor de politică monetară comună).

Pentru a identifica şi corecta astfel de dezechilibre macroeconomice într-o etapă mult mai timpurie, a fost instituită o nouă procedură de supraveghere şi de aplicare a normelor: procedura privind dezechilibrele macroeconomice (PDM).

Procedura PDM privind dezechilibrele macroeconomice este un mecanism de supraveghere şi de aplicare a normelor al cărui obiectiv este preîntâmpinarea şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice în statele membre, o atenţie specială fiind acordată dezechilibrelor macroeconomice care pot avea efecte de contagiune asupra celorlalte state membre. Supravegherea efectuată este un element din cadrul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor