Comisia Europeană ar trebui să înveţe din greşelile dezvoltării Sistemului Informatic Schengen (raport)

Comisia Europeană, Bruxelles.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană ar trebui să pună în aplicare învăţămintele trase ca urmare a dezvoltării Sistemului Informatic Schengen (SIS) pentru a evita tergiversări similare şi cheltuieli exagerate pe viitoare proiecte IT, relatează marţi Prague Post, citând Curtea Europeană de Conturi (ECA).

Un nou raport publicat luni de auditorul extern al UE afirma că executivul european a introdus cea de-a doua generaţie a Sistemului Informatic Schengen (SIS II) cu o întârziere de şase ani faţă de termenul iniţial şi cu un cost de opt ori mai mare faţă de bugetul iniţial. Întârzierile şi cheltuielile excesive s-au produs pe fondul unei slăbiciuni a Comisiei în ceea ce priveşte gestionarea unui context dificil de guvernanţă.

Sistemul Informatic Schengen este folosit de grăniceri, poliţişti, vameşi, precum şi responsabili din domeniul juridic din cadrul zonei Schengen. Acesta conţine informaţii (şi alerte) referitoare la persoane ce ar fi putut fi implicate în activităţi penale serioase sau care nu ar avea dreptul să pătrundă în UE.

'În 2001, Consiliul UE a mandatat Comisia cu dezvoltarea unei noi versiuni a Sistemului Informatic Schengen', a afirmat Pietro Russo, membru al ECA responsabil pentru raport. 'Cu toate acestea, termenul de finalizare iniţial a fost nerealist, iar Comisia Europeană nu a alocat în prima fază suficient personal calificat adecvat proiectului. Drept urmare, CE a fost în măsură să gestioneze efectiv principalul contract de dezvoltarea de-abia începând din 2009. Mai mult, Comisia nu a folosit fructificat suficient feedback-ul de la utilizatorii finali, iar cerinţele sistemului s-au modificat pe parcursul primei părţi a proiectului'.

Calculele iniţiale ce estimau costul pentru bugetul UE dedicat sistemului au subestimat în mod semnificativ adevărata scară a investiţiilor necesare. Costul total al SIS II s-a ridicat la 189 de milioane de euro pentru sistemul central, căruia ar urma sa i se adauge alte peste 330 de milioane de euro pentru sistemele naţionale. În acelaşi timp, principalul beneficiu aşteptat iniţial de la SIS II a devenit mai puţin relevant odată cu extinderea SIS 1 în noile state membre. În lumina acestor schimbări majore legate de costuri şi beneficiile aşteptate, Comisia nu a demonstrat că SIS II a oferit cu adevărat cel mai bun raport preţ/calitate pentru organizaţie, potrivit Curţii de Conturi.

Zona Schengen cuprinde 26 de ţări europene (dintre care 22 membre UE) ce au renunţat la controlul paşapoartelor sau la orice alt tip de control frontalier la graniţele lor comune, notează Prague Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe