Rezultatele europarlamentarelor l-ar putea forţa pe David Cameron să intre într-o alianţă cu extrema-dreaptă

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (PAUL ROGERS / AFP / Getty Images)

Premierul britanic David Cameron se confrunta cu situaţia stânjenitoare de a asista la prăbuşirea grupului de dreapta pe care l-a creat în Parlamentul European, notează The Independent.

Conservatorii ar putea fi obligaţi să formeze alianţe cu partidele naţionaliste, cu vederi extremiste privind imigraţia, pentru a păstra în viaţă Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), după alegerile din această săptămână.

Supravieţuirea grupului este pusă la încercare în contextul în care alegătorii se pregătesc să readucă în PE mai mulţi deputaţi cu vederi ferm eurosceptice, deschizând astfel calea pentru noi înţelegeri între partidele de dreapta care vor ocupa locurile de la Bruxelles şi Strasbourg.

Cameron a înfiinţat ECR în urma unei promisiuni făcute în competiţia pentru şefia Partidului Conservator de a scoate partidul din grupul popularilor europeni, de centru-dreapta, care include partide precum Uniunea Creştin-Democrată, a cancelarului german Angela Merkel.

Grupul are în prezent 57 de membri din 11 state UE, deşi este dominat de Conservatori (26 de membri), Partidul Civic Democrat din Cehia (9 membri) şi 12 deputaţi polonezi aparţinând din partide diferite.

Sondajele de opinie sugerează însă că alianţa ar putea ajunge la doar 40 de membri din 6 ţări şi că partidul polonez Lege şi Justiţie ar avea mai mulţi reprezentanţi decât conservatorii britanici.

Rezultatul ar fi unul dezastruos pentru Cameron şi pentru aliaţii săi, în condiţiile în care alianţele din PE trebuie să conţină membri din şapte state pentru a deveni un grup oficial, care primeşte bani şi posturi în Parlament.

În aceste condiţii, notează The Independent, ECR ar trebui să recruteze aliaţi pentru a evita o implozie, ceea ce l-ar putea aduce pe premierul Cameron în ape foarte tulburi.

Deputaţii Conservatori au pus ochii pe Partidul Finlandezilor, care i-a descris pe imigranţi drept 'paraziţi pe banii contribuabililor' şi a sugerat că finlandezele ar trebui să aibă mai mulţi copii. De asemenea, Conservatorii fac curte Partidului Popular Danez, foarte critic la adresa femeilor musulmane care poartă văl în public.

Un aliat alternativ ar putea fi NVA, un partid separatist care militează pentru separarea Flandrei de Belgia - o atitudine care nu se împacă însă cu opoziţia acerbă a conservatorilor britanici faţă de naţionalismul scoţian.