Comisia Europeană a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu România. Teodorovici "dojeneşte" opoziţia

Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel  Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor  Europene
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.08.2014

Comisia Europeană (CE) a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu România, documentul care prezintă modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale şi de investiţii în această perioadă, a anunţat marţi Ministerul Fondurilor Europene, într-un comunicat.

Potrivit comunicatului de presă, citat de hotnews, Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 a fost validat de cei patru comisari europeni, decizia CE de adoptare a acestui document urmând a fi publicată în zilele următoare.

"În urma acestei validări, devine de necontestat faptul că documentul trimis de România răspunde exigenţelor Comisiei", mai scrie Ministerul, după ce, în luna iunie, executivul de la Bruxelles atenţionase Guvernul de la Bucureşti că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles este incoerent şi fără priorităţi clare şi a solicitat ca documentul să fie refăcut "peste vară", până în luna septembrie.

În continuarea comunicatului de presă, Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care, potrivit oficialilor de la Bruxelles a încadrat greşit în cadrul Acordului de parteneriat propus de România finanţările comunitare 2014-2020 pentru activităţile sportive, ceartă partidele de opoziţie, acuzând că dacă acestea "nu ar fi luptat contra intereselor naţionale", procesul de validare a Acordului de Partneriat ar fi putut fi "mai facil."

"Ţara noastră a început încă din primăvara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, în cadrul dialogului informal. De atunci şi până recent am avut în continuu negocieri cu reprezentanţii Comisiei pentru a obţine o strategie cât mai bună de folosire a banilor europeni pentru români şi pentru România! Procesul de validare a Acordului de Parteneriat ar fi putut fi mult mai facil dacă unii dintre români, în special cei care fac parte din PDL şi PNL, dar şi alţii, nu ar fi luptat împotriva intereselor naţionale, împotriva românilor, exact aşa cum au făcut şi în perioada 2009 - 2011, perioada cea mai neagră din istoria absorbţiei fondurilor europene. Sper ca toţi cei care ne-au criticat în trecut pe marginea acestui document să conştientizeze interesul naţional al României şi în perioada următoare să lupte cot la cot cu actuala guvernare pentru ca ţara noastră să beneficieze cât mai repede de suma alocată pentru viitoarea perioada de programare", arată ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în comunicatul citat.

Reamintim că CE critica dur la începutul verii strategia Guvernului României pentru atragerea de fonduri, explicând că guvernul a venit cu o abordare difuză ce comportă riscul de a devia "de la o utilizare orientată spre performanţă a fondurilor şi de a reduce eficienţa operaţiunilor pentru sectoarele respective, teritorii sau grupuri sociale".

Strategia României pentru absorbţia de fonduri a primit nu mai puţin de 250 de observaţii de la forul european, oficialii de la Bruxelles atrăgând atenţia asupra faptului că Guvernul român este deficitar în combaterea fraudelor în domeniul achiziţiilor publice, că nu a finalizat strategiile sectoriale iar alocările fondurilor bugetare sunt "dezechilibrate"

Cele mai dure critici adresate de CE Guvernului României erau legate de neîndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante referitoare la măsurile pentru combaterea şi prevenirea fraudei în achiziţiile publice, precum şi pentru strategiile sectoriale încă neterminate.

După criticile CE la adresa strategiei guvernamentale, PNL şi PDL au iniţiat o moţiune prin care au cerut demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi au somat Guvernul să prezinte Comisiei Europene un proiect "serios" de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020, care se ridică, potrivit lui Teodorovici la aproximativ 43 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor