Comisia Europeană a încetat infringementul împotriva României pentru neimplementarea Pachetului 3 Energie

Comisia Europeană a decis retragerea cererilor de chemare în judecată a României în cazul netranspunerii directivelor din Pachetul 3 Energie, atât în ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, cât şi sectorul energiei electrice, informează Departamentul pentru Energie.
(ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
17.10.2014

Comisia Europeană a decis retragerea cererilor de chemare în judecată a României în cazul netranspunerii directivelor din Pachetul 3 Energie, atât în ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, cât şi sectorul energiei electrice, informează Departamentul pentru Energie.

“Comisia Europeană a transmis Curţii de Justiţie a Uniunii Europene acte din care rezultă că ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţiile de transpunere ulterior începerii procedurii la Curte. La început, Comisia a cerut desistare pentru cauza pe energie electrică, iar, în cursul zilei de ieri, Colegiul Comisarilor a luat o decizie similară şi în ceea ce priveşte speţa pe gaze naturale”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

Comisia Europeană demarase procedura de infringement în data de 29 septembrie 2011, acuzând neimplementarea celui de-al treilea pachet legislativ al UE privind liberalizarea pieţei interne de energie. România era acuzată că nu a transpus complet şi la timp în legislaţia naţională directivele europene privind piaţa unică de energie electrică (directiva europeană 72/2009) şi respectiv de gaze naturale (directiva europeană 73/2009), mai specifică autorităţile.

Potrivit Hotnews, CE a acţionat anul trecut în judecată România pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piaţa internă a energiei electrice şi cea a gazelor naturale. Cele două cauze, una pe energie electrică şi alta pe gaze naturale, au ajuns pe rolul Curţii Europene de Justiţie. Comisia propunea o amendă de 60.000 de euro pentru România.

Vestea bună dată de Departamentul pentru Energie vine la pachet cu alte trei veşti rele. Comisia Europeană a deschis, joi, trei noi proceduri de infringement pentru România, după ce autorităţile române au întârziat să transpună legislaţia europeană cu privire la siguranţa căilor ferate, la administratorii fondurilor de investiţii şi la tratamentul discriminatoriu manifestat în impozitarea firmelor juridice străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor