Comisia de industrii a dat raportul proiectului de lege privind conducta Nabucco

Arhiva: (S-D) Jose Manuel Barroso, impreuna cu primi ministri Gordon Bajnai al Ungariei, Werner Faymann al Austriei, Recep Tayyip Erdogan al Turciei, Sergei Stanishev al Bulgariei ai Emil Boc al Romaniei la ceremonia de semnare a lui Nabucco in Ankara, 13 iulie, 2009. Cele cinci ţări ale Uniunii Europene au acceptat în mod oficial traseul unui gazoduct nou pe teritoriul lor, în încercarea de a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc
Arhiva: (S-D) Jose Manuel Barroso, impreuna cu primi ministri Gordon Bajnai al Ungariei, Werner Faymann al Austriei, Recep Tayyip Erdogan al Turciei, Sergei Stanishev al Bulgariei ai Emil Boc al Romaniei la ceremonia de semnare a lui Nabucco in Ankara, 13 iulie, 2009. Cele cinci ţări ale Uniunii Europene au acceptat în mod oficial traseul unui gazoduct nou pe teritoriul lor, în încercarea de a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc (BURHAN OZBILICI, / AFP / Getty Images)
Anca Ciubotaru
20.05.2013

Comisia de industrii şi servicii a formulat luni un raport cu amendamente a proiectului de lege privind unele măsuri necesare pentru lucrările de dezvoltare a Conductei de gaze naturale Nabucco, urmând ca proiectul să fie înaintat spre dezbatere şi adoptare în şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor, a anunţat preşedintele comisiei, Iulian Iancu.

"Astăzi, Comisia pentru industrii şi servicii a dat aviz unui proiect care este aşteptat de noi toţi, un proiect care ajută România în mod substanţial în diversificarea surselor în alimentarea cu gaze naturale. Practic, se promovează o lege dedicată acestui proiect în dorinţa de a accelera toate operaţiunile privind executarea şi funcţionarea cu Transgaz, partener deplin în cadrul companiei de proiect Nabucco", a declarat deputatul PSD.

Iancu a explicat că legea face "referiri exprese privind modul de obţinere a autorizaţiilor, responsabilitatea asupra eliberării autorizaţiilor, termenele de eliberare, modul de execuţie, suprafeţele de siguranţă în vederea exploatării, durata pentru care se acordă superficiu, adică 50 de ani".

"Se fac referiri privind modul de funcţionare în sine a companiei, responsabilitatea financiară asumată de către România prin Ministerul de Finanţe în numele companiei Transgaz. Cu alte cuvinte, statele membre ale proiectului au încercat, la nivelul fiecărui stat în parte, să accelereze procedurile. Ceea ce ne spune nouă în fapt acest proiect - dincolo de datele tehnice, Nabucco este un proiect viabil, devine o alternativă viabilă pentru alimentarea cu gaze naturale a României", a precizat preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

Ca raspuns la intrebarea care vor fi proprietarii companiei "Nabucco România", Iancu a spus: "Nabucco România va fi reprezentată de către Transgaz şi implicit responsabilitatea financiară revine Ministerului de Finanţe, cu alte cuvinte, este Guvernul României, statul român".

Iancu a mai arătat că pentru realizarea proiectului legea prevede şi "exproprieri, acolo unde este cazul, însă respectând în totalitate drepturile proprietarilor, cu despăgubire la justă valoare".

"Nu vor fi privaţi de dreptul lor de a fi despăgubiţi", a subliniat el.

Iulian Iancu a mai menţionat că pentru derularea cu celeritate a proiectului, legea care va intra marţi pe ordinea de zi a şedinţei de plen spre dezbatere şi adoptare, prevede ca autorizaţia de construcţie pe care o vor da consiliile judeţene să fie eliberată în termen de 15 zile.

"În responsabilitatea lor este autorizaţia de construcţie. Ei sunt obligaţi să dea avizele, se ocupă de ceea ce revine fiecărui judeţ care va fi traversat de către conductă, de autorizaţiile de construcţie respective. Termenele de acordare a autorizaţiilor respective sunt de 15 zile. Deci, regimul este regim de urgenţă", a susţinut deputatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor