Comemorare Ion Gavrila Ogoranu

Luptatorul anti-comunist Ion Gavrila Ogoranu
Luptatorul anti-comunist Ion Gavrila Ogoranu

Ion Gavrila Ogoranu, liderul Rezistentei Armate Anticomuniste din Muntii Fagarasului intre 1948 si 1957 si fost presedinte al Partidului “Pentru Patrie” a fost comemorat duminica, la Manastirea Sambata de Sus, in prezenta unei asistente de circa 500 de persoane, provenind din toate zonele tarii. Actiunea, organizata de Partidul “Pentru Patrie” (P.P.P.) si Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Fagaras, se inscrie in traditionalul memorial al luptatorilor anticomunisti fagaraseni.

Slujba de pomenire a fost oficiata, intr-o atmosfera solemna, de un sobor de preoti din cadrul manastirii, dar si de preoti din diferite zone ale tarii. S-a remarcat prezenta preotilor fosti detinuti politici Alexandru Capota (Galati) si Ioan Bogdan (Sibiu).

Dupa slujba de pomenire, personalitatea si lupta lui Gavrila Ogoranu au fost evocate de unul din ucenicii sai, tanarul Coriolan Baciu, vicepresedinte al P.P.P. Au mai vorbit dl.Virgil Totoescu, presedinte interimar al P.P.P., parintele Bogdan si profesorul Constantin Bucescu, fost detinut politic. Intreaga asistenta a intonat “Imnul luptatorilor cazuti”, aducand un salut celor comemorati.

Pe tot parcursul zilei, in aripa de est a incintei manastirii, pelerinii au putut viziona o expozitie de fotografii intitulata “Mosu’ la Sambata” (”Mosu’” era porecla lui Ion Gavrila, data de camarazii sai de lupta), realizata de Gheorghe Atanasescu (Slatina). (Buciumul)