Iurie Leancă: certificatele de calitate trebuie să fie legale

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la Conferinţa naţională cu genericul „Siguranţa producţiei avicole - primul pas spre export”, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
12.04.2014

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la Conferinţa naţională cu genericul „Siguranţa producţiei avicole - primul pas spre export”, potrivit Moldpres care a citat Biroul de comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Şeful Guvernului a menţionat importanţa avansării în procesul de aliniere la standardele europene în domeniul agroalimentar în contextul semnării, în curînd, a Acordului de Asociere cu UE, şi implicit al aderării la Zona de Liber Schimb cu UE.

Iurie Leancă a punctat acţiunile necesare pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse, menţionând crearea unui sistem instituţional eficient, a infrastructurii de certificare şi sporirea investiţiilor în calitatea produselor. De asemenea, prim-ministrul s-a referit la eforturile Guvernului Republicii Moldova făcute în relaţiile cu partenerii de dezvoltare ai ţării, pentru a le asigura producătorilor de mărfuri agroalimentare accesul la resurse financiare pe termen lung, în condiţii favorabile.

„Astăzi voi semna o dispoziţie, prin care vor fi desemnaţi reprezentanţii Guvernului care vor negocia un împrumut de 100 de milioane de euro cu Polonia - un împrumut oferit în condiţii extrem de avantajoase, pe termen de 25 de ani, cu termen de graţie de zece ani şi cu o dobândă de 0,2%, pentru susţinerea sectorului agroalimentar din Republica Moldova”, a precizat Iurie Leancă.

Totodată, şeful Executivului a cerut atât reprezentanţilor instituţiilor statului, cit şi fermierilor, să dea dovadă de integritate, să nu caute căi ilicite de obţinere a certificatelor de calitate, ci să se conformeze cerinţelor pentru a avea acces pe piaţa comunitară.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai instituţiilor statului responsabile de siguranţa alimentelor şi producători din sectorul avicol al ţării. Ei au discutat despre perspectivele exportului produselor avicole pe piaţa comunitară, despre proiectele promovate în acest sens şi despre soluţiile moderne în gestionarea domeniului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor