In inima Amazonului, turismul si ecologia merg mana in mana

Padure de mangrove langa Manaus, in nordul Braziliei, langa Raul Negro, care a atins cel mai scazut nivel din 1963
Padure de mangrove langa Manaus, in nordul Braziliei, langa Raul Negro, care a atins cel mai scazut nivel din 1963 (EUZIVALDO QUEIROZ / AFP / Getty Images)

In Brazilia rezervatia Uatuma (SDR), situata la 380 km de Manaus, are peisaje superbe, rauri naturale atractive, cascade, paduri protejate si traditia utilizeaza resursele naturale accesibile.

Proiectele legate de mediu, care se desfasoara in rezervatie, sunt factori de conservare ce merg intr-o cale a naturii care este in armonie cu omul, spun organizatorii proiectului.

SDR este o forma de unitate conservatoare cu oameni care traiesc dupa traditii si exploreaza resursele naturii intr-o maniera sustenabila.

Oamenii care locuiesc in rezervatie au o functie protectiva asupra naturii si mentin diversitatea bilologica, pentru ca, de-a lungul generatiilor s-au adaptat cu specificul si conditiile locurilor, spune echipa institutului de conservare si mentinere a Amazonului (IDESAM).

Inginer forestier, Eduardo Guimarães Rizzo, Coordonator al Programului de Conservare a unitatilor, a declarat ca toate activitatile din Uatuma sunt organizate si planificate in Planul de uz public (PUP) din SDR Uatuma. "Cand ecoturismului se face in mod organizat, este extrem de benefic", a declarat el pentru The Epoch Times.

Tot ceea ce ofera rezervatia in ceea ce priveste problemele de mediu si cultura este international recunoscut ca un loc turistic, in Amazon, spune inginerul.

Proiecte cu tema mediului

Uatuma SDR este un proiect de pionierat in materie de mediu, cum ar fi Planul de management al Comunitatii Padurii si IDESAM Programul pentru reducerea emisiilor de carbon.

Acesta are prima rezerva care au planurile padurii comunitare de management in unitati de conservare. Aceste planuri de gestionare au scopul de a genera venituri pentru populatia din rezervatie si furnizeaza lemn pentru a afacerile locale, precum si pentru comunitate, fara a compromite padurea.

Programul de redicere a emisiilor de Carbon este o implementare a sistemelor agroforestiere in SRD, cu scopul de a neutraliza emisiile de gaze cu efect de sera pentru companiile interesate de neutralizarea emisiilor lor.

Potrivit echipei IDESAM, neutralizarea carbonului este actul de compensare a gazelor cu efect de sera, care contribuie la schimbarile climatice si a incalzirii globale, prin reimpadurirea zonelor degradate, fara vegetatie naturala.

Vizitatorii pot afla mai multe despre zonele forestiere gestionate, zone regenerate si sistemele de mediu in cadrul unitatii de conservare.

Un alt exemplu de astfel de proiect de mediu este dat in regiunea Uatuma, pentru protectia broastelor testoase - Programul Uatuma Chelonian - sustinut de prefecturi locale si a companiei Eletrobrás. Astfel, regiunea poseda o multime de testoase acvatice. Cinci comunitati in Uatuma SDR sunt angajate in conservarea si inmultirea acestor animale.

Potrivit echipei IDESAM, acest lucru ajuta la cresterea gradului de constientizare in randul locuitorilor din rezervatie cu privire la importanta si scopul unei unitatii de conservare.

Din 1996, Programul Chelonian de Uatuma a repopulat raul Uatumacu aproximativ 100.000 de animale. Turistii pot afla despre program, plaje (rauri), reproducerea broastelor testoase si pot sa converseze cu rezidentii care lucreaza in activitate.

Cunoasterea culturii locale

Manifestarile culturale ale locuitorilor din Uatuma SDR sunt exprimate prin viata comunitatii si a relatiilor intre membrii familiei. Acestea pot fi observate in pescuit, vanatoare si mestesugaritul, productia de manioca, cunoscuta sub numele de "puxiruns", unde familiile participa impreuna la primele etape de pregatire a acestui aliment. Este una dintre manifestarile culturale cele mai populare din nordul Braziliei.

In SDR este posibil pentru turisti sa stea in case ale familiilor locale pentru a trai o parte din viata de zi cu zi a omului din padurea amazoniana si de a participa la festivitatile din comunitate, dupa cum relateaza echipa IDESAM.

Peisaj

Vizitatorii pot admira in formatiunile forestiere rezervatia tipica Amazoniana, ca de exemplu padurile dese continentale, zonele de revarsare a fluviului, si asa zisele "Campinas" si "campinaranas."

Printre animale, se gasesc speciile pe cale de disparitie care traiesc in rezervatie: oceloti, jaguari, vidre, lamantini si testoase de Amazon, care gasesc in rezerva intr-un loc sigur pentru supravietuirea lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură