Coldea scapă de urmărirea penală. "De vină", arestata Udrea

Procurorii anticorupţie nu au început urmărirea penală faţă de directorul interimar SRI, Florian Coldea, împotriva căruia Elena Udrea a lansat o ploaie de acuzaţii, una mai gravă decât alta, întrucât deputata (actualmente arestată preventiv) nu a respectat procedura privind denunţul pe care l-a formulat,
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
13.02.2015

Procurorii anticorupţie nu au început urmărirea penală faţă de directorul interimar SRI, Florian Coldea, împotriva căruia Elena Udrea a lansat o ploaie de acuzaţii, una mai gravă decât alta, întrucât deputata (actualmente arestată preventiv) nu a respectat procedura privind denunţul pe care l-a formulat, informează DNA într-un răspuns transmis Mediafax.

Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi fost chemată de procurori în 5 şi 6 februarie, pentru a preciza cu exactitate care este denunţul pe care doreşte să îl facă, însă nu s-a prezentat.

"În denunţul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele în sensul art. 290 Cod procedură penală raportat la art. 289 Cod procedură penală. În acest context, conform normelor de procedură penală, doamna Udrea Elena a fost citată să-şi precizeze denunţul formulat, pentru data de joi - 5 februarie, respectiv pentru data de vineri - 6 februarie, dar nu s-a prezentat", scriu procurorii anticorupţie.

Articolul 289 din Codul de procedură penală la care fac referire procurorii DNA se referă la "plângere" şi prevede că aceasta trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute. Conform aceluiaşi articol, plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii, scrie Mediafax.

Articolul 290 menţionat în răspunsul DNA se referă la "denunţ", care este definit ca "încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni". Denunţul se poate face numai personal.

Procurorii DNA mai susţin că urmărirea penală nu a fost începută deoarece nu au fost îndeplinite cerinţele articolului 305 din Codul de procedură penală, care stabileşte modul de începere a urmăririi penale.

Potrivit respectivului articol, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă "când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1)", printre care lipsa plângerii prealabile sau a sesizării organului competent, inexistenţa faptei sau lipsa probelor referitoare la săvârşirea unei infracţiuni de către o persoană.

Reamintim că, pe 30 ianuarie, la o zi după ce DNA a declanşat urmărirea penală în cazul Elenei Udrea pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, într-un dosar desprins din dosarul Microsoft, deputata a anunţat, în cadrul unui interviu acordat Hotnews, că a depus un denunţ împotriva directorului interimar SRI, generalul Florian Coldea. Udrea preciza că în denunţ este amintit şi procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi.

Udrea a relatat în interviu că a intervenit pe lângă premierul Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că aceasta este în relaţii foarte bune cu actualul şef al SRI.

Fostul ministru a mai declarat că Florian Coldea i-a cerut fostului său soţ, Dorin Cocoş să îi dea 500.000 euro lui Sebastian Ghiţă pentru a-i susţine televiziunea şi că actualul şef SRI o urăşte pentru că a fost permanent o sursă alternativă de informaţii pentru fostul preşedinte, Traian Băsescu.

Ulterior, în 3 februarie, după ce a fost la Secţia 2 Poliţie, Udrea a declarat că a cerut o întâlnire cu cei de la SRI şi că este dispusă să meargă în orice moment la DNA pentru a da o declaraţie.

La doar câteva zile după acuzaţiile formulate de Udrea la adresa lui Coldea, DNA a cerut arestarea preventiva a deputatei atât în dosarul Microsoft cât şi în dosarul Bute.

În prezent, Elena Udrea, care a susţinut neîncetat că ce i se întâmpla este o consecinţă a războiului său cu Coldea, este închisă preventiv în dosarul Microsoft iar acuzaţiile la adresa sa continuă să curgă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor