Liana Stanciu: ”În ultima vreme se vorbeşte mai mult de cuplu decât de familie”

”Am ales să mă implic în iniţiativa de revizuire a Constituţiei pentru că în ultima vreme se vorbeşte tot mai puţin despre familie şi tot mai mult despre cuplu. Cel mai important lucru pe care l-am primit de la Dumnezeu este familia mea. Este refugiul şi locul în care mă regăsesc 100%”, a declarat omul de radio şi televiziune într-o conferinţă de presă.
Liana Georgescu Stanciu
Liana Georgescu Stanciu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Asociaţiei Părinţi pentru ora de Religie (APOR) a arătat că demersul Coaliţiei pentru Familie nu se va limita la modificarea art.48 alin 1 din Constituţie în sensul definirii căsătoriei ca uniunea liber consimţită dintre o femeie şi un bărbat, ci va include şi alte acţiuni.

”Vrem să aducem familia acolo unde trebuie să fie. Am vrea să existe o structură dedicată, un soi de Secretariat de stat pentru Familii în Ministerul Muncii. Ne dorim să facem un Institut pentru politici familiale pentru că familia are nevoie de protecţie şi monitorizare. Până în 1989 explozia demografică era legată de obsesiile lui Nicolae Ceauşescu. După 1989, copiii n-au mai fost aşa importanţi. M-am implicat în protecţia copilului şi cred că e mult de lucru aici. E nevoie de un plan de monitorizare şi rederesare demografică a natalităţii”, a explicat Liana Stanciu.

La rândul său, tenorul Vlad Miriţă a declarat că familia este esenţială, ”un izvor pe care nu putem să îl schimbăm, să îl reorientăm, să îl multicolorăm".

"M-am alăturat acestui demers, cumva firesc. Sunt un tradiţionalist prin definiţie, am crescut într-o familie firească, românească. Consider că am crescut bine aşa. Am călătorit foarte mult în ultimii ani, în toate părţile lumii şi cu precădere în Occident, am observat ţările care sunt cu câţiva paşi înaintea noastră, având în vedere acest tip de demers. Am observat că tinerii din acele ţări nu sunt — după părerea mea şi a celor care gândesc ca mine — nu sunt deloc bine orientaţi. Consider că familia tradiţională, aşa cum o văd şi cum o cunoaştem şi în care am crescut cei mai mulţi dintre noi, este climatul cel mai firesc şi cel mai potrivit pentru dezvoltarea unui copil şi apoi a unui tânăr adolescent", a spus el.

Mihai Gheorghiu, preşedintele Comitetului de Iniţiativă, a arătat că a ”fost lansată o iniţiativă cetăţenească la nivelul UE ca să protejeze familia în sensul ei tradiţional astfel încât să existe un demers coordonat. Suntem pe deplin europeni şi centrali. Nu suntem marginali, ci avem privirea înainte. Vrem ca societatea românească şi civilizaţia europeană să-şi continue natural dezvoltarea”.

Mii de români din străinătate vor formulare şi vor să semneze pentru familia tradiţională, dar n-am reuşit să identificăm mecanismul legal prin care să facem ca voinţa lor să devină act. Legea tace despre posibilitatea cetăţenilor români din străinătate de a-şi exercita acest drept constituţional.

Directorul adjunct al Muzeului Ţăranului Român a mai remarcat că ”mii de români din străinătate vor formulare şi vor să semneze pentru familia tradiţională, dar n-am reuşit să identificăm mecanismul legal prin care să facem ca voinţa lor să devină act. Legea tace despre posibilitatea cetăţenilor români din străinătate de a-şi exercita acest drept constituţional. Mă tem că nu vom putea găsi o soluţie juridică la această problemă. Poate o vom supune atenţiei Avocatului poporului”.

Reamintim că proiectul de lege propus de ONG-urile membre ale Coaliţiei pentru Familie revizuieşte articolul 48, alineat 1 din Constituţia României astfel: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Proiectul de lege, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ au fost publicate în Monitorul Oficial, pe data de 25 noiembrie 2015.