CNESP impune restricţii mai dure pentru cetăţenii R.Moldova. Stare de urgenţă o lună de zile
alte articole
Comisia naţională extraordinară în sănătate publică (CNESP) a declarat vineri, 19 martie, stare de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, punctând că în această perioadă vor intra în vigoare o serie de măsuri de restricţie în vederea diminuării riscului de răspândire a virusului Sars-Cov-2 în Moldova.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), în prezent, aproximativ toate raioanele din R.Moldova sunt sub Cod roşu, care se instituie din momentul înregistrării a 100 de infectări la 100 mii populaţie. Cea mai gravă situaţie se atestă în municipiul Chişinău, ulterior în raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Străşeni, Briceni.
De asemenea, CNESP a decis modificarea regimului de activitate a centrelor comerciale şi unităţilor de comerţ nealimentar, care începând de sâmbătă vor activa până la ora 18:00. Totodată, pieţele agroalimentare şi cele nealimentare vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00.
Restaurantele şi localurile de alimentaţie publică vor putea primi vizitatori doar până la ora 20:00. După ora 20:00 localurile vor putea activa doar cu livrarea produselor la domiciliu.
De asemenea, CNESP interzice desfăşurarea în unităţile de alimentaţie publică a nunţilor, cumetriilor, aniversărilor şi altor evenimente. Se interzice organizarea cu prezenţa fizică a persoanelor în cadrul adunărilor ştiinţifice, olimpiadelor sau competiţiilor sportive. Nu se va permite nici organizarea în spaţiile deschise şi închise a festivalurilor, expoziţiilor, târgurilor agricole specializate şi evenimentelor comerciale.
Funcţionarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă, fiind prezent la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiei, pentru ceilalţi se va dispune munca la distanţă. CNESP îndeamnă şi instituţiile private să-şi organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu.
Începând cu 23 martie, persoanele de peste hotare care vor traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte testul negativ la COVID-19, efectuat în ultimele 72 de ore.
Moldovenii care la intrarea în ţară nu vor avea efectuat testul, vor fi obligaţi să completeze fişele epidemiologice cu indicarea datelor de contact şi adresei, astfel încât serviciile de control să poată verifica respectarea regimului de autoizolare pentru 14 zile. Carantina va putea fi întreruptă în a zecea zi după efectuarea testului COVID, ce va indica rezultat negativ, au precizat autorităţile.
Procesul de învăţământ în ţară va fi organizat în conformitate cu indicatorii epidemiologici din localitate. Astfel, APL-urile de nivelul 1 şi 2, în comun cu administraţiile şcolilor şi a grădiniţelor vor decide, în parte, asupra sistării procesului de învăţământ sau dacă există condiţiile de a continua studiile cu prezenţa fizică.
În această perioadă, structurile de control vor fi antrenate masiv, inclusiv în zilele de week-end şi în afara programului de muncă, în monitorizarea şi verificarea gradului de respectare a restricţiilor aprobate.
De asemenea, CNESP îndeamnă mediul academic şi ştiinţific din Republica Moldova să se implice plenar în procesul de comunicare şi explicare a pericolului pandemiei, dar şi acţiunile necesare.