Vizaţi în dosare de rezonanţă. Procurorul General a solicitat Parlamentului ridicarea imunităţii a doi deputaţi din Partidul ŞOR

Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova
Alexandru Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a mers vineri, 19 martie în Parlamentul Republicii Moldova pentru a-şi exercita dreptul de a cere încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a doi deputaţi. În motivarea cererilor, Procurorul General a prezentat argumentele care confirmă caracterul ilegal al acţiunilor celor doi parlamentari.

Procurorii susţin că în privinţa unuia dintre ei au acumulat probe de implicare în frauda bancară, acţiunile lui fiind cercetate sub aspectul ”escrocheriei” şi ”spălării de bani”, ambele infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari şi în interesele unei organizaţii criminale.

Celălalt deputat, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu” în proporţii deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat şi în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internaţional Chişinău”, aflată în perioada concesionării.

Odată ce va primi acordul de ridicare a imunităţii parlamentare, Procurorul General va avea încuviinţarea Parlamentului în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală a celor doi deputaţi, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Potrivit preşedintei Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, au parvenit trei cereri din partea Procuraturii Generale, toate datate cu data de 19 martie, înregistrate în Parlamentul Republicii Moldova.

„Solicit ridicarea imunităţii parlamentare deputatului în Parlamentului RM Petru Vasile Jardan. Încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală a deputatului în Parlamentului RM Petru Jardan”, se arată în una din cererile înaintate de către Procuratura Generală.

„Privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului în Parlamentul RM Denis Ulanov. Încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterea în judecată penală a deputatului în Parlamentul RM Denis Ulanov pe faptul săvârşirii infracţiunii în baza art. 30, art. 33, art. 42, al. 5, art. 190, al. 5 din Codul Penal”, se arată în cea de-a doua cerere a procurorului general Stoianoglo.

„Privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului în Parlamentul RM Denis Ulanov. Încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală a deputatului în Parlamentul RM Denis Ulanov pe faptul săvârşirii infracţiunii în baza art. 30, art. 42 al. 5, art. 243, al. 3, lit a şi b din Codul Penal”, se arată în cea de-a treia solicitare a lui Stoianoglo către Legislativ.

În context, Greceanîi a menţionat că în conformitate cu regulamentul Parlamentului, este obligată să remită cererile şi materialele venite de la Procuratura Generală, Comisiei juridice numiri şi imunităţi pentru examinare.

Mai mult decât atât, aceasta a specificat că Comisia juridică a Parlamentului este obligată să invite la şedinţă procurorul general precum şi persoanele a căror imunitatea s-a solicitat a fi ridicată, pentru a examina materialele prezentate în Plen.

De asemenea, Greceanîi a propus colegilor săi din Parlament să se ocupe de examinarea solicitărilor Procuraturii Generale pe parcursul zilei de sâmbătă 20 martie, astfel încât luni să prezinte propunerile Comisiei juridice pentru a fi examinate în cadrul Biroului Permanent.

În acest sens, deputatul Partidului ŞOR Denis Ulanov a declarat că personal va vota pentru ridicarea imunităţii parlamentare, solicitând, totodată, şi colegilor săi din legislativ să facă acelaşi lucru, punctând că de fiecare dată când în presă apăreau informaţii despre implicarea sa în furtul miliardului s-a adresat singur Procuraturii Generale solicitând să fie audiat, lucru care nu s-a întâmplat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe