CNA despre taxele informale în Educaţie: Cei care percep şi dau bani comit o ilegalitate

CNA şi ”Părinţii solidari” vor elabora pliante, care vor fi distribuite şi afişate, în locuri vizibile, în instituţiile şcolare şi preşcolare din Moldova, explicându-se riscurile şi pedepsele pentru colectările de taxe informale.
Şedinţa de la CNA din R. Moldova cu grupul ”Părinţii solidari” (facebook.com)
Ştefan Sârbu
05.09.2017

Subiectul taxelor informale, colectate în şcolile şi grădiniţele din Republica Moldova, a fost discutat marţi la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova împreună cu reprezentanţii grupului ”Părinţi solidari”. Prima întâlnire de lucru a rezultat cu un şir de constatări şi propuneri. Participanţii la şedinţă au ajuns la concluzia că nimeni nu este obligat să contribuie financiar pentru o instituţie de învăţământ, finanţată de la bugetul de stat.

Astfel, pentru a contracara fenomenul plăţilor informale din sistemul de învăţământ al R. Moldova, grupul ”Părinţi solidari”, sprijiniţi de CNA, va iniţia o amplă campanie de informare a părinţilor privind strângerea fondurilor în grădiniţe şi şcoli. ”Ce este legal şi ce e ilegal? Unde intervine pedeapsa disciplinară şi când vine cea penală?” Va cere conducătorilor instituţiilor şcolare şi preşcolare să afişeze bugetele anuale, dar şi lista necesităţilor, care pot fi susţinute din donaţii benevole. "Listele necesităţilor" urmând a fi examinate şi luate decizii dacă acestea se încadrează în lista cheltuielilor bine argumentate.

Împreună cu CNA, se va acorda consultanţă persoanelor care se vor confrunta cu diferite cazuri de estorcări de bani şi intimidări din partea administraţiilor instituţiilor de învăţământ/grădiniţe sau comitetelor de părinţi.

Cu participarea reprezentanţilor CNA, se va iniţia un ciclu de şedinţe informative cu părinţii, corpurile didactice, funcţionari din cadrul Direcţiilor teritoriale de Educaţie. Se vor elabora pliante, care vor fi distribuite şi afişate, în locuri vizibile, în instituţiile şcolare şi preşcolare din ţară, în care se vor explica riscurile şi potenţialele pedepse pentru colectările de taxe informale.

În concluzie, CNA menţionează că întâlnirile cu reprezentanţii părinţilor vor mai avea loc periodic pentru a discuta detaliat unele aspecte şi totodată atenţionează că atât cei care percep bani, cât şi cei care dau comit o ilegalitate care se pedepseşte de lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor