Anatol Şalaru: Armata Naţională în proces de degradare şi în faţa unor riscuri militare ridicate

Armata Naţională a Republicii Moldova a sărbătorit 26 de ani de la înfiinţare, totuşi, fostul ministru al Apărării consideră că aceasta este neglijată, umilită, în proces de degradare major şi în faţa unui şantaj militar ruso-transnistrean.
Armata Naţională a Republicii Moldova (facebook.com / Anatol Şalaru)
Maria Maevschi
04.09.2017

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, a felicitat duminică Armata Naţională cu prilejul a 26 de ani de la înfiinţare. Acesta a transmis tuturor ofiţerilor, subofiţerilor şi ostaşilor un sincer „La Mulţi Ani!”. „Le doresc din suflet să aibă răbdare şi credinţă şi să rămână în continuare scutul neamului nostru!”, a menţionat Şalaru.

Totuşi, fostul ministru a mai specificat că la cei 26 de ani de la înfiinţare, Armata Naţională a Republicii Moldova continuă să fie Cenuşăreasa statului, în special a bugetului. Mai mult decât atât, acesta consideră că Armata Naţională continuă să fie neglijată şi umilită, devenind chiar ţinta unor politici de distrugere gestionate din afara ţării şi puse în aplicare de către preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Izolată, cu relaţiile de colaborare externă blocate de către Dodon, cu un buget minuscul, Armata Naţională a Republicii Moldova a intrat într-un proces de degradare major. Zeci de ofiţeri, subofiţeri şi militari angajaţi prin contract demisionează lunar din armată, demoralizaţi fiind de lipsa de perspectivă şi greutăţile financiare. Într-un context internaţional şi regional inflamat, cu riscuri militare ridicate, acţiunile lui Igor Dodon şi indiferenţa guvernului generează Republicii Moldova vulnerabilităţi ce pot fi fatale”, a scris Şalaru pe contul său de Facebook.

Amintim că sâmbătă 2 septembrie, autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a ţinut să mulţumească în special Federaţiei Ruse pentru ajutor şi sprijin în „menţinerea” aşa-zisei păci din regiune. Acesta a specificat că „în 1992 soldatul rus a oprit agresiunea armată a Moldovei împotriva Transnistriei”, fapt pentru care transnistrenii ar trebui să fie foarte recunoscători Kremlinului. În context, Şalaru a calificat acest gest ca pe o intenţie a Rusiei de a slăbi şi compromite principalul obstacol în faţa şantajului militar ruso-transnistrean, lucru care pare a fi parte a unui nou scenariu ce poate căpăta valenţe militare.

Cu un mesaj de felicitare în adresa Armatei Naţionale a venit şi primul ministru, Pavel Filip, mulţumind soldaţilor „pentru credinţa, devotamentul şi serviciul ireproşabil” de care dau dovadă. Potrivit acestuia, Armata Naţională ar urma să devină "una de tip european, mai profesionistă, mai organizată şi disciplinată", în urma proceselor de transformare în care se află, a adăugat Filip, notează UNIMEDIA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor