CMAN susţine protestul societăţii civile din 11 iunie: Să resuscităm Moldova
alte articole
Consiliul Marii Adunări Naţionale (CMAN) nu şi-a încheiat misiunea pentru care a fost creat acum doi ani de zile în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a declarat analistul politic, fost deputat în primul Parlament al R. Moldova, Valentin Dolganiuc, în cadrul unei conferinţe de presă. După ce mai multe ONG-uri au anunţat recent că vor participa la 11 iunie la un nou protest în faţa Parlamentului, CMAN a ieşit din nou în faţă, dând de înţeles că nu a plecat de pe baricade şi vrând „încă o dată să demonstrăm adeziunea faţă de mişcarea protestatară civică din RM”.
„Acest protest se face pentru a curma tentativa guvernării criminale de a schimba sistemul electoral. Dacă le reuşeşte acest lucru, atunci această guvernare mafiotă va rămâne la putere şi atunci nu putem vorbi despre o schimbare majoră în RM. Pe data de 11 iunie la ora 12:00 venim în faţa Parlamentului pentru a opri acest sistem, mai ales că şi Parlamentul Uniunii Europene a pus piciorul în prag. A venit timpul ca CMAN să-şi spună cuvântul, susţinem protestele societăţii civile, suntem categoric împotriva schimbării sistemului electoral. Într-o societate democrată, protestul este o armă de temut în mâna oamenilor curaţi împotriva dictaturii, a mafiei şi tuturor celor care au pus pe brânci această ţară”, a declarat membrul CMAN, jurnalistul Vasile Năstase.
Cu un apel către moldoveni, atât de acasă cât şi din diaspora, a venit şi artistul basarabean, Cătălin Josan care consideră că la 11 iunie toţi trebuie să-şi unească forţele. Mai mult decât atât, artistul a venit cu un mesaj aparte pentru cei din afară, cei care au plecat, fie în căutarea unei vieţi mai bune, fie au fugit de mizeria din Moldova, „vreau să transmiteţi tuturor celor care sunt acasă să vină pe 11 iunie la protest, să organizaţi şi voi protestele voastre în diaspora. N-o să lăsăm niciodată pe cineva să ne calce în picioare pentru că vor ei să ne reducă la tăcere. Vreau ca acesta să fie unul din exemplele în care cei de la guvernare să ştie clar că atunci când noi nu suntem de acord cu ceva, ei trebuie să dea înapoi, până când o să cedeze. Ţara asta merită să-şi revină, merită resuscitată şi noi trebuie să facem asta”.
Totodată, jurnalista Angela Aramă a dat citire declaraţiei de susţinere a protestului din 11 iunie potrivit căreia Consiliul Marii Adunări Naţionale îşi manifestă îngrijorarea faţă de intenţia guvernării de a substitui actualul sistem electoral. Promotorii acestei propuneri, Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor încercând să instaureze în Moldova un regim dictatorial.
„Iniţiativele de modificare a sistemului electoral distrag atenţia de la problemele reale ale ţării şi sunt menite doar să fortifice poziţia actualei guvernări de tip mafiot. Într-o ţară capturată, ca Republica Moldova, introducerea sistemului uninominal sau mixt de vot ar compromite irecuperabil germenii democraţiei, ar fortifica rolul baronilor şi oligarhilor locali, ar stimula discursul populist lipsit de esenţă şi un traseism politic fără precedent”, se arată în declaraţia CMAN.
Menţionăm că o parte a societăţii civile din Republica Moldova, care s-a arătat împotriva modificării sistemului electoral, prin trecere la cel mixt, aşa cum a votat Parlamentul la 5 mai, a anunţat sâmbătă că îşi menţine în continuare părerea, specificând că un astfel de sistem propus de PD şi PSRM ar fi unul nedemocratic care există în Coreea de Nord, Cuba, şi cu mici modificări în Rusia şi Belarus. Mai mult decât atât, aceste organizaţii au precizat că următorul protest este planificat să aibă loc la 11 iunie, ora 12:00 în scuarul Parlamentului.