Clubul Valdai: Putin le dă lecţii europenilor şi explică de ce Rusia nu se poate integra în Europa
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a luat peste picior joi Uniunea Europeană, în timpul întâlnirii sale cu reprezentanţii Clubului de discuţii Valdai, pentru încăpăţânarea acesteia de a face investiţii în economia rusă, transmite BFM, cu referire la un articol din Le Figaro.
De fapt, după cum scrie în ediţia sa de vineri ziarul francez, Putin a început întâlnirea cu membrii Clubului Valdai cu o serie de reproşuri şi ridiculizări la adresa UE.
'Europa se confruntă cu o criză sistemică, legată nu numai de datorii, dar şi de politică şi tehnologii. Liderii europeni fac doar promisiuni cetăţenilor lor pe care nu le respectă', a afirmat locatarul de la Kremlin, indicând că din această cauză Rusia nu se poate 'integra' în Europa: 'nu este realist, nu numai din cauza teritoriului, dar şi din cauze economice'.
Putin a deplâns faptul că la ora actuală UE continuă să blocheze liberalizarea regimului de vize şi frânează cooperarea bilaterală în domeniul tehnologiilor. 'Rusia, în schimb, are cu ce să se laude în sensul integrării', a afirmat el, dând ca exemplu Uniunea vamală între Rusia, Kazahstan şi Belarus, care folosesc activ 'infrastructura de transport' moştenită de la defuncta URSS şi nu se ocupă de impunerea unei oarecare monede unice, devenită între timp cheia problemelor UE.
Reuniunile Clubului Valdai constituie în mod tradiţional unul dintre cele mai importante evenimente politice din Rusia, dar în acest an Kremlinul a încercat să evite aprofundarea problemelor politice de către cei adunaţi, în principal experţi şi jurnalişti specializaţi pe probleme ruseşti, orientând discuţia spre economie, fără să realizeze, din păcate, că politica este strâns legată de economie.
În Rusia opoziţia este astăzi scoasă practic în afara legii, iar presiunile puterii asupra acesteia cresc continuu, încât Consiliul de coordonare al forţelor de opoziţie a fost obligat să solicite preşedintelui 'să oprească persecuţiile'.
Acest lucru este suficient, din perspectiva economiştilor, pentru a îndepărta pentru o perioadă îndelungată orice fel de capital străin, cu excepţia celui de risc şi pe termen scurt, care vizează venituri rapide peste noapte. Istoriile cu răpirea unui opozant rus de serviciile secrete de la Misiunea ONU pentru refugiaţi din Kiev, cu fetele din grupul punk Riot Pussy şi noua lege care extinde atribuţiile FSB conferă Rusiei din ce în ce mai mult imaginea unei ţări despotice de tip oriental, consideră jurnaliştii de la Le Figaro.
Mulţi dintre membrii Clubului Valdai au fost deranjaţi că preşedintele Putin a evitat să răspundă direct la întrebări sensibile. Potrivit acestora, Putin se foloseşte de o logică foarte stranie: înăspreşte politica internă şi, în acelaşi timp, încearcă să fie flexibil faţă de potenţialii investitori.
După 'lecţia dată europenilor', liderul rus a început brusc să curteze Europa, ca pe o doamnă: 'Avem nevoie urgentă de a găsi modalităţi de apropiere', surprinzând audienţa cu asigurarea că 'Rusia încearcă acum să scape de dependenţa faţă de resursele naturale şi se diversifică rapid'.