Civilizaţia modernă, oamenii moderni şi bolile moderne (partea I)

Ştiinţa modernă influenţează puternic oamenii. Astăzi, omul se bucură de civilizaţia modernă, dar suferă de boli noi. Baza ştiinţei moderne este observarea directă. Fondată pe obiectele tangibile pe care le putem vedea, ştiinţa modernă aplică metode de examinare calitative şi cantitative.
Oamenii antici trăiau în concordanţă cu natura si asta le-a dat un sentiment de echilibru şi de pace. (Sun Mingguo / The Epoch Times)
Zhang Dong
09.05.2012

Ştiinţa modernă influenţează puternic oamenii. Astăzi, omul se bucură de civilizaţia modernă, dar suferă de boli noi. Baza ştiinţei moderne este observarea directă. Fondată pe obiectele tangibile pe care le putem vedea, ştiinţa modernă aplică metode de examinare calitative şi cantitative.

La cât de avansaţi suntem astăzi, dacă privim cu calm istoria civilizaţiei umane, dacă analizăm obiectiv descoperirile arheologice şi dacă reexaminăm cu atenţie fenomenele necunoscute, vom ajunge la concluzia că cercetarea ştiinţifică de astăzi este doar una dintre multele căi posibile de explorare.

Este greşit să credem că civilizaţia noastră este singura civilizaţie umană ce a existat vreodată. Multe descoperiri au demonstrat că au existat şi alte civilizaţii preistorice. Pentru a explora şi a înţelege mai bine ce ne înconjoară şi universul în care trăim, trebuie să recunoaştem că există şi alte metode ştiinţifice, probabil complet diferite de ale noastre.

Dacă respingem cu încăpăţânare alte metode posibile, atunci permitem mai degrabă ca emoţiile noastre să ne limiteze, in loc să avem un mod de gândire cu adevărat ştiinţific. Dacă depăşim noţiunile, conceptele şi condiţiile dobândite postnatal, vom descoperi cu siguranţă o ştiinţă mult mai evoluată.

Ştiinţa modernă promovează distrugerea şi poluarea mediului şi ne ajută să ne otrăvim corpurile. În schimb, oferă oamenilor o plăcere pe termen scurt. Invenţiile ştiinţei moderne învaţă oamenii să se lupte pentru bunuri materiale, pe care aceştia şi le doresc pentru propria plăcere.

Unii oameni susţin că vieţile noastre sunt mult mai bune decât cele ale oamenilor din vechime. Pare că nu putem înţelege cum puteau fi fericiţi oamenii în vremurile antice.

De fapt, oamenii din vechime erau fericiţi. Oamenii antici trăiau în comuniune cu natura - cu munţii verzi, cu apele albastre, cu păsările care zboară şi cu norii albi. Erau lipsiţi de griji. Ei au experimentat un fel de eliberare, existentă doar într-un tărâm ce se afla în armonie cu planul cerului.

Aceea era adevărata fericire - profundă, continuă, paşnică şi confortabilă. O astfel de fericire hrăneşte inima şi corpul unei persoane.

Dar oamenii moderni se luptă din greu, sunt ocupaţi şi niciodată nu se bucură de fericirea de a ajunge de cealaltă parte a muntelui. Mulţi oameni moderni au pierdut virtutea umană, inclusiv prudenţa, diligenţa, toleranţa, pacea şi curtoazia.

Cele cinci arome trebuie echilibrate, o persoană nu se poate ataşa doar de una dintre ele.

În civilizaţia modernă, fiinţele umane au fost afectate de un număr tot mai mare de boli moderne. Cum abordăm această problemă? Numai prin renunţarea la ataşarea de ştiinţa şi civilizaţia modernă vom fi capabili să înţelegem şi să rezolvăm problema.

Dezechilibre ale Yin şi Yang

Cultura antică chineză consideră că universul şi toată materia au fost create prin interacţiunea dintre Yin şi Yang.

Mişcarea universului, inclusiv toată materia, urmează regula generării reciproce şi echilibrul dintre Yin şi Yang. Organismul uman este un mic univers. Deşi are propriul model de mişcare, el este legat de întregul univers.

Anticii aveau multe zicale menite să instruiască oamenii despre relaţia dintre viaţă şi schimbarea anotimpurilor. Iată câteva exemple:

• Omul urmează cerul şi pământul şi se armonizează cu soarele şi luna.

• Urmaţi natura, preveniţi intrarea qi-ului rău din exterior, hrăniţi yang primăvara şi vara şi yin toamna şi iarna.

• Dăunează ficatului dacă vă opuneţi qi-ului de primăvară, dăunează inimii dacă vă opuneţi qi-ului de vară, dăunează plămânilor dacă vă opuneţi qi-ului de toamnă şi dăunează rinichilor dacă vă opuneţi qi-ului de iarnă.

Viaţa trebuie să aibă o ordine şi să fie în armonie cu modificările yin şi yang în fiecare moment.

De asemenea, anticii au spus că o persoană care adună qi-ul yang, ar trebui să petreacă timpul zilei în aer liber. Când răsare soarele dimineaţa, qi-ul apare. Qi-ul atinge punctul culminant la prânz şi dispare după-amiaza.

Poarta qi-ului este închisă după lăsarea întunericului, deci o persoană nu ar trebui să fie activă şi să perturbe tendoanele şi oasele după apus. Dacă cineva inversează acest program, corpul va avea de suferit.

Este clar că, dacă activităţile cuiva sunt împotriva legilor anotimpurilor şi yinului şi yangului zilei, corpul uman va fi afectat. Rezultatul este un dezechilibru sangvin şi al qi-ului, care poate duce la boli. Nu sunt viaţa de noapte şi alte plăceri contemporane în dezacord cu modificările yin şi yang din univers?

Anticii au spus că cele mai multe boli sunt cauzate de o stare de alertă dimineaţa devreme, o stare de somnolenţă în timpul zilei, o stare de stimulare după-amiaza târziu, şi o stare activă noaptea.

Acest lucru înseamnă că simptomele cuiva au o anumită relaţie cu schimbările yin şi yang. Mulţi oameni au trăit acest lucru, care este confirmat şi de medicina modernă.

Anticii cunoşteau Dao, urmat de yin şi yang şi respectat de normele metafizice. Erau cumpătaţi în obiceiurile lor alimentare, se trezeau şi dormeau la intervale regulate, şi niciodată nu se forţau în munca lor. Işi trăiau viaţa până la capăt, depăşind frecvent 100 de ani.

Mulţi dintre oamenii de astăzi sunt diferiţi. Beau alcool şi se răsfaţă în activităţi anormale. Când sunt beţi, ei îşi epuizează energia vitală.

Oamenii nu ştiu cum să îşi păstreze energia vitală şi nu îşi organizează timpul în aşa fel încât să conserve energia. Multor oameni nu le pasă decât să se complacă în plăcere. Ei au suişuri şi coborâşuri, iar comportamentul lor este neregulat. Acesta este motivul pentru care mulţi oameni încep să devină slabi pe la 50 de ani.

Aceasta este partea I a unui articol în 2 părţi.

-Pure Insight

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor