Cipru este a cincea ţară UE care cere un pachet de salvare
alte articole
Cipru a transmis autorităţilor europene că intenţionează să ceară asistenţă financiară, devenind a cincea ţară care apelează la această soluţie, relatează BBC News.
Guvernul de la Nicosia a explicat că vrea să îşi recapitalizeze băncile, expuse puternic la criza din Grecia.
Ţara are nevoie de 1,8 miliarde de euro în următoarele câteva zile, pentru recapitalizarea celei de a doua bănci ca mărime din ţară, Cyprus Popular Bank.
Într-un comunicat scurt, guvernul a anunţat că are nevoie de asistenţă în urma "efectelor negative ale sectorului său financiar, din cauza expunerii la economia elenă".
Un purtător de cuvânt al executivului, Stefanos Stefanou, a precizat că suma va face obiectul unor negocieri în următoarele zile.
El a adăugat şi că, pe lângă această cerere, guvernul va continua negocieri pentru primirea unui posibil credit din partea unei ţări din afara UE, precum Rusia sau China.
Cipru a împrumutat deja 2,5 miliarde de euro de la Rusia, ai cărei oameni de afaceri sunt clienţi importanţi ai sectorul financiar offshore din Cipru, care oferă impozite mici.
Băncile cipriote au pierdut sume importante de bani investite în obligaţiuni elene. De asemenea, au înregistrat pierderi la creditele acordate companiilor cipriote, care au fost afectate de recesiunea din Grecia, cel mai important partener comercial al lor.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a estimat că ţara, care o populaţie de un milion de locuitori, va avea nevoie de patru miliarde de euro pentru a-şi susţine băncile, echivalentul a aproape 25% din PIB-ul de anul trecut.
Anterior, Fitch a retrogradat ratingul Ciprului, ceea ce îngreunează şi mai mult sarcina ţării de a obţine fonduri de pe pieţe.
Anunţul a intervenit într-o zi agitată pentru moneda unică europeană. Bursele au scăzut în Italia, Spania şi Grecia, pe fondul temerilor că summitul UE de săptămâna aceasta nu va permite ajungerea la niciun rezultat privind consolidarea euro.