Miniştrii de finanţe din UE au decis să suplimenteze fondurile de salvare pentru zona euro

Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional. (Mario Tama / Getty Images)
Epoch Times România
30.03.2012

Miniştrii de finanţe europeni, reuniţi la Copenhaga au convenit vineri să suplimenteze fondurile de salvare pentru zona euro, de la 500 de miliarde de euro în prezent, la 800 de miliarde de euro.

Şefa FMI, Christine Lagarde, a salutat decizia. "FMI a subliniat în repetate rânduri că mecanisme de protecţie europene şi globale consolidate, alături de implementarea unor cadre politice puternice, sunt critice pentru a pune capăt crizei şi pentru asigurarea stabilităţii financiare", a spus ea.

Aceste mecanisme de protecţie - Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară şi Mecanismul European de Stabilitate - sunt menite să ofere asistenţă statelor din zona euro care întâmpină probleme.

Fondul existent deja, FESA, a fost folosit pentru salvarea Irlandei şi Portugaliei şi va oferi o parte din al doilea pachet de salvare pentru Grecia.

La mijlocul anului va mai dispune de numai 200 de miliarde de euro, care vor putea fi folosite doar pentru asistenţă "în situaţii excepţionale".

Mecanismul European de Stabilitate (MES) a fost creat iniţial pentru a fi o înlocuire permanentă a FESA, dar cele două se vor uni de la mijlocul anului.

Capacitatea combinată a celor două fonduri va fi de 700 de miliarde de euro.

La această sumă se alătură două credite alocate deja Greciei, astfel că zona euro a anunţat că fondurile de salvare de care dispune depăşesc în prezent 800 de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor