Ciprian Ciucu: Până la urmă, Firea va face acea firmă dubioasă la primărie

Având în vedere istoria PSD de a nenoroci şi căpuşa companiile de stat, ideea primăriţei Capitalei, Gabriela Firea, de a mai face încă una - al cărui scop declarat este construirea de locuinţe - este foarte proastă, a opinat consilierul PNL Ciprian Ciucu.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Primăriţa Capitalei Gabriela Firea nu a renunţat la ideea înfiinţări unei companii a municipalităţii care să se ocupe de construirea de locuinţe, o iniţiativă controversată care nu se justifică din punct de vedere economic, a acuzat consilierul PNL Ciprian Ciucu.

"A aşteptat să treacă alegerile. Primul lucru la care s-a gândit este firma pe care o va face pe modelul Green City Voluntari SA, firmă controlată de primarul Pandele din Voluntari. Este pe ordinea de zi a şedinţei de miercurea aceasta, 21 decembrie. Având în vedere istoria PSD de a nenoroci şi căpuşa companiile de stat, ideea de a mai face încă una este foarte proastă", a opinat Ciprian Ciucu.

În opinia consilierului PNL, o astfel de iniţiativă nu se justifică din punct de vedere economic, dintr-o serie de motive pe care le explică mai jos. Scopul anunţat al firmei este construirea de locuinţe şi se va numi Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.

De ce nu se justifică existenţa acestui SRL, în viziunea lui Ciucu

1. Legislaţia privind achiziţiile publice

Acest SRL nu va fi înfiinţat printr-o lege specială (precum Compania Naţională de Investiţii sau CNADNR) deci nu va putea primi fonduri pentru construcţia de locuinţe de la Primărie, prin încredinţare directă, fără a participa la proceduri competitive de achiziţii. Chiar dacă aşa ceva s-a întâmplat în Voluntari, asta nu înseamnă că a fost legal. Hotărârile de Consiliu Local nu ţin loc de legi general aplicabile, emise de Parlament. Firma primăriei va trebui să respecte legislaţia pe achiziţii. Deci, nu va fi niciun avantaj să ai această firmă, va fi doar o verigă în plus, una mai ferită de ochii acelora care monitorizează cheltuirea banilor publici;

2. Capitalizare şi capacitate administrativă şi de management

Pentru a avea valoare adăugată şi nu pentru a fi o simplă verigă în plus, cu plimbători de hârtii, o astfel de firmă va trebui capitalizată şi va dura cel puţin un an - doi până va deţine capacităţi care să-i permită să opereze. Pentru a construi locuinţe este nevoie de ingineri, muncitori, macarale, buldozere etc. Acest lucru necesită timp şi foarte mulţi bani. Pentru a construi locuinţe sociale ar fi mult mai ieftin şi mai rapid, ca astfel de servicii să fie achiziţionate de pe piaţa liberă a construcţiilor şi recepţionate la costuri şi la standardele de calitate, în prealabil anunţate de primărie, prin proceduri de achiziţii transparente.

Managementul structurilor de sub Consiliul General/Primărie este catastrofal, a se vedea RATB, RADET etc. Acestea sunt de obicei politizate şi funcţionează după alte reguli decât cele ale sănătăţii economice.

3. De ce să treci banii printr-o firmă?

Scopul unei firme este de a face profit şi legislaţia pe baza căreia funcţionează, cadrul său este orientat către profit. A trece banii printr-o firmă reprezintă pierderi suplimentare. Cum poţi să faci locuinţe sociale şi să urmăreşti profitul? Într-o afacere de tip SA există trei părţi: (1) acţionariatul – în cazul nostru primăria; (2) SA-ul – cu capacităţile sale de producţie şi procesele sale economice şi (3) clientul. În cazul de faţă clientul se identifică cu acţionariatul. Cui va „tăia facturi” SA-ul? Primăriei, nu-i aşa? Pentru că va produce (sau cel puţin logic aşa s-ar justifica SA-ul) locuinţe sociale la comanda Primăriei şi prin contract cu primăria, nu-i aşa? Capitalizarea costă (investiţia iniţială), lanţul economic se lungeşte, profitul se taxează etc., rezultă că Primăriei îi va fi dificil să facă din acest SA un instrument eficient. Teoretic profitul va trebui să se întoarcă în conturile Primăriei. Dar dacă va face locuinţe sociale, va trebui să producă mai ieftin decât o face piaţa liberă…

4. Relaţia SA-ului cu bugetul, cercul vicios

În timp, după capitalizare, dacă nu va fi eficient economic (şi am văzut mai sus că are toate şansele să nu fie), dacă îi virezi bani din buget, asta înseamnă SUBVENŢIE! Asta, dacă se întâmplă fără facturare. Iar dacă SA-ul taie factură, rămâne întrebarea despre cum îi atribui lucrările? Am văzut că prin încredinţare directă nu se poate.

Concluziile lui Ciucu

Motivul pentru a face SRL-uri este unul singur: acela de a nu mai fi constrânşi la salarizare după grila funcţionarilor publici şi de a încerca eludarea legislaţiei de achiziţii şi de a angaja clientela fară concurs.

În loc să avem concesiuni şi Parteneriate public-privat ca toată Europa, adică sa fuzionăm interesele publice cu resursele mediului privat de capital şi know-how, etatizăm şi creăm firme sub acoperire.

Consilierul PNL prezintă o serie de modalităţi mai eficiente, în opinia lui, de a asigura un fond de locuinţe sociale rezonabil:

1. Inventarierea, auditarea şi transparentizarea patrimoniului Administraţiei Fondului Imobiliar (o cutie neagră cu multe proprietăţi şi probleme), identificarea de spaţii potrivite pentru destinaţie de locuire socială;

2. Atribuirea prin licitaţie, transparent, pe baza de proceduri competitive de lucrări publice cu destinaţie de locuinţe sociale;

3. Achiziţionarea, de pe piaţa liberă de locuinţe sociale (oferă avantajul de a nu ghetoidiza) şi acordarea acestora pe perioade limitate cu scopul reinserţiei sociale şi economice;

4. Derularea unui program prin care primăria să ajute persoanele cu nevoi sociale cu plata a o parte din chirie (o sumă de 100-200 euro pe lună) pe o perioadă determinată, pe baza unor criterii clare, cu scopul reinserţiei sociale şi economice (metodă aplicată cu succes în Occident şi mult mai ieftină).