Cioloş: Vrem ca până în 2020 să nu mai avem copii instituţionalizaţi. E important să oprim această hemoragie

Este important să avem forţa şi înţelepciunea de a opri această hemoragie a copiilor instituţionalizaţi, a atras atenţia premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Indiferent cine va fi prim-ministru, sau de cine va fi la guvernare, obiectivul Executivului este ca în 2020 să nu mai avem copii în centre instituţionalizate, a declarat duminică seară premierul Dacian Cioloş, la deschiderea concertului caritabil dedicat copiilor vulnerabili ai României - 'Hope Concert', relatează Agerpres.

"România a pornit în 1990 cu 100.000 de copii instituţionalizaţi, în peste 700 de centre, şi, încet-încet, lucrurile au evoluat. Din păcate, suntem astăzi încă la 57.000 de copii care, într-un fel sau altul, nu sunt în familiile lor. Pentru o mare parte din ei s-au găsit soluţii în alte familii, îngrijiţi de asistenţi sociali sau în centre care sunt mai primitoare, dar problema încă nu este rezolvată.

Tocmai de aceea vreau să vă anunţ că obiectivul pe care ni-l asumăm ca stat — şi aici vorbesc în numele Guvernului şi sunt convins că acest obiectiv va fi dus până la capăt indiferent cine va fi prim-ministru sau cine va fi la guvernare — este ca în 2020 să nu mai avem copii în centre instituţionalizate.

Acei 8.000 de copii despre se care vorbea (...) să fim în măsură să îi ducem în familii şi să le găsim un loc în care să găsească iubirea în jurul lor, să găsească înţelepciunea oamenilor care îi îngrijesc astfel încât să îşi găsească o cale în viaţă", a declarat Dacian Cioloş.

În paralel cu găsirea unor familii pentru aceşti copii, este important, potrivit premierului, ca, prin aplicarea unor măsuri precum cele cuprinse în pachetul anti-sărăcie, să fie oprit fenomenul abandonului.

"E important să avem şi forţa, înţelepciunea, de a opri această hemoragie, ca alţi copii să nu se adauge celor pe care dorim să îi vedem în familii şi cu un rost în viaţă. Şi acestea sunt cele două obiective pe care ni le fixăm şi prin acest pachet de măsuri anti-sărăcie pe care Guvernul l-a lansat, care pune cap la cap mai multe resurse financiare din diferite surse, mai multe măsuri tocmai pentru a crea o plasă de siguranţă pentru cei mai vulnerabili dintre noi, ca să poată, în diferite etape ale vieţii, să treacă peste momente dificile, să poată să meargă la grădiniţă, să poată să meargă la şcoală, în ciuda dificultăţilor pe care familiile le pot întâmpina", a adăugat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne