Primari din România şi Republica Moldova au votat pentru eliminarea graniţelor

Sute de primari din Republica Moldova au venit la Parlamentul României unde, alături de omologii lor, au perfectat 450 de acorduri de înfrăţire şi parteneriat între localităţile lor.
1000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la Parlament. 10 aprilie 2016
1000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la Parlament. 10 aprilie 2016 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Numeroşi primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit duminică, în cadrul Conferinţei Reprezentanţilor Comunităţilor Locale din România şi Republica Moldova, unde au votat eliminarea graniţelor birocratice între cele două state româneşti.

Potrivit organizatorilor întrunirii, la eveniment au luat parte circa 1.000 de primari din România şi Republica Moldova, miniştri, deputaţi şi senatori, reprezentanţi ai mediului asociativ şi specialişti în domeniul economic şi al administraţiei publice locale participă la evenimentul organizat la Parlamentul României.

”Am convingerea că împreună punem astăzi cărămizi solide la garantarea bunăstării populaţiei din România şi Republica Moldova. Prin intermediul înfrăţirilor aşezăm temeliile durabile pentru o Românie capabilă. Conectăm localităţi, judeţe şi raioane pentru a conecta malurile de Prut”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Primari ai celor mai mari oraşe din România şi Republica Moldova, de la Bucureşti, Chişinău, Iaşi, Piteşti, dar şi miniştri ai Guvernului Cioloş, printre care Marius Bostan, Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societate Informaţională, au luat cuvântul în cadrul reuniunii.

La eveniment au fost perfectate 450 de acorduri de înfrăţire şi parteneriat, care stabilesc acţiuni comune pentru dezvoltare în domeniile economic, educaţional, cultural şi sportiv, al administraţiei publice locale.

Conferinţa a fost organizată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Grupul inter-parlamentar „Prietenii Unirii”, Institutul pentru Cultură şi Drepturi Europene şi în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

"Organizaţia noastră consideră că astăzi punem o cărămidă la construcţia unui viitor comunal cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului. Şi o aşezăm pe cea mai importantă: aceea a reprezentativităţii locale, a comunităţilor care reprezintă de fapt şi de drept oamenii. Este de datoria noastră să contribuim la repararea nedreptăţilor istorice care persistă de mai bine de 75 de ani. Această luptă trebuie accelerată şi dusă cu toate puterile acum, deoarece evenimentele internaţionale se derulează cu viteză, iar noi avem obligaţia morală şi testamentară, scrisă uneori cu sânge de înaintaşii noştri, să fim împreună.

Cunoaştem că unde-s doi puterea creşte. Parteneriatele de înfrăţire care se vor stabili astăzi vin să certifice natural şi să întărească legăturile istorice şi culturale dintre România şi Republica Moldova, rădăcinile din suflet, dar şi din raţiune. Înfrăţirile sunt oportunităţi de dezvoltare şi resurse de creştere economică. Relaţia specială şi privilegiată dintre România şi Republica Moldova trebuie consolidată şi la nivel descentralizat.

Fraternitatea între localităţi şi între judeţe şi raioane va deschide noi perspective pentru dezvoltare în domeniul economic, educaţional, cultural şi sportiv, al administraţiei publice locale. Conectăm localităţile pentru a ajuta la apropierea celor două state despărţite de un râu şi de un pact absurd, ale cărui consecinţe sunt încă în vigoare astăzi, în primul rând din cauza noastră", declară George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.