Todiraşcu a vrut să-i pedepsească în mod exemplar pe corupţi. Senatul a spus "NU"
alte articole
Codul Penal aflat în vigoare permite celor condamnaţi pentru corupţie să beneficieze de circumstanţe atenuante, scutiri de executare, sentinţe cu suspendare şi pensii de serviciu, acordate tocmai în scopul evitării actelor de corupţie, motiv pentru care senatorul Valeriu Todiraşcu a depus, alături de un grup de parlamentari de la PNL, UNPR, PSD şi fostul PP-DD, un proiect de lege menit să elimine aceste beneficii.
"Foarte multe condamnări pentru fapte de corupţie şi de serviciu sunt pronunţate cu suspendare. Efectul corupţiei de stat este sărăcia cetăţenilor, rămânerea în urmă a României faţă de alte ţări fost comuniste şi reprezintă o mare ameninţare la siguranţa naţională. Pedepsirea exemplară a corupţilor este absolut necesară pentru eliminarea acestui flagel din majoritatea sectoarelor societăţii", a explicat Todiraşcu.
La începutul săptămânii, colegii lui senatori de la PSD, UNPR, UDMR şi LC, i-au respins iniţiativa cu 63 de voturi împotrivă. Urmează însă votul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Înaintea votului, Guvernul Cioloş a respins în plen proiectul de lege respectiv, emiţând un aviz negativ în care prezintă o serie de argumente împotriva adoptării acestuia.
Reprezentantul Guvernului a afirmat că "Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative", invocând faptul că unele din pensiile speciale ale celor condamnaţi pentru corupţie au fost eliminate printr-o altă lege specială, iar "majoritatea infracţiunilor de acest tip, au maximul special stipulat al pedepsei, de peste 5 ani, deci nu se va putea dispune renunţarea la aplicarea pedepsei".
Mai mult, Executivul consideră inutilă "excluderea în mod expres a infracţiunilor de corupţie şi de serviciu din sfera de aplicabilitate a instituţiei renunţării la aplicarea pedepsei".
Din practica parlamentară se ştie, potrivit lui Todiraşcu, că atunci când poziţia Guvernului este negativă pentru orice iniţiativă legislativă, în peste 98% din cazuri, comisiile raportoare şi plenurile ambelor camere vor respinge iniţiativa legislativă în cauză.
"Această iniţiativă legislativă venea în sprijinul instanţelor de judecată pentru a aplica pedepsele stipulate pentru fiecare act, fără a acorda însă circumstanţe atenuante sau scutirea de executare a pedepsei în cazul actelor de corupţie sau a infracţiunilor de serviciu, pentru a nu se compromite latura educativă a actului de justiţie.
Codul Penal ar fi fost pus, astfel, în acord cu actualul Statut al magistraţilor, în care retragerea pensiei de serviciu a fost aprobată de parlament în anul 2014, prin modificarea Statutului magistraţilor, fiind considerată constituţională, respectiv retragerea pensiei de serviciu nevizând anularea niciunui drept constituţional, ci doar anularea unui privilegiu, acordat de legiuitor magistraţilor pentru activitatea de aplicare corectă a legii şi nu pentru cei care o încalcă.
Inexistenţa în Codul penal a unei prevederi similare, pe care judecătorii să o aplice în decizia lor, duce la neaplicarea sau contestarea măsurii de retragere a pensiei de serviciu, aplicată de instanţă unor persoane condamnate pentru fapte de corupţie, dacă aceasta nu a fost dispusă de instanţa", a declarat Todiraşcu.