Cioloş: Sistemul de sănătate este o rană vindecabilă, acum iese puroiul la iveală

În plin scandal al transplanturilor, ministrul Sănătăţii este culpabilizat pe nedrept pentru că a avut curajul să spună lucrurilor pe nume şi să ia măsuri, susţine Cioloş.
Loredana Diacu
04.12.2016

alte articole

Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
04.12.2016

În domeniul transplanturilor au fost multe lucruri puse sub preş de-a lungul anilor, şi nu este vina lui Vlad Voiculescu nici că nu s-au făcut lucruri care trebuiau făcute de ani de zile şi nici că a avut curajul să expună situaţia reală, a explicat duminică premierul Cioloş la Digi24.

Întrebat despre situaţia transplanturilor - în contextul în care controalele din ultima perioadă au scos la iveală nereguli grave - Cioloş a declarat că dacă măsurile în domeniu ar fi fost luate de foştii miniştri ai Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Transplanturilor ar fi fost auditată mai dinainte, nu s-ar fi ajuns în această situaţie.

"Şi acolo au fost foarte multe lucruri puse sub preş, s-a încercat culpabilizarea pe nedrept a ministrului Sănătăţii, care a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, aşa cum a făcut-o şi în alte cazuri, şi nu numai să spună lucrurilor pe nume, ci să ia şi nişte măsuri. Dacă miniştrii care au fost (...) ar fi ţinut cont de ce a spus Corpul de control în ultimii ani şi ar fi luat măsuri, atunci probabil că nu s-ar fi ajuns la situaţia asta, să-l culpabilizezi pe ministru pentru că sunt unii care stau pe lista de aşteptate şi nu pot face transplant în România. Nu din vina ministrului, pentru că nu e vina ministrului Voiculescu că nu s-au făcut lucruri care nu s-au făcut ani de zile. Şi nu este vina lui că are curajul să spună lucrurile pe nume şi să-şi asume anumite decizii", a susţiut premierul

Şi cei din conducerea spitalelor ar fi trebuit să-şi asume măsuri, a mai declarat Cioloş, potrivit căruia anumite decizii ar trebui să-şi asume şi cei din conducerea clinicilor, spitalelor şi toţi cei care vociferează acum.

Premierul a mai declarat că guvernul său priveşte "cu mare responsabilitate" ceea ce face şi modul în care comunică, pentru că nu vrea să se împământenească ideea că tot sistemul de sănătate este corupt, că toţi medicii sunt corupţi.

"Avem probleme de corectat, probleme care s-au adunat pentru că au fost puse sub preş, pentru că ambiţia noastră naţională a vrut să demonstreze că lucrurile merg tot timpul bine fără să punem degetul pe rană atunci când a fost cazul. Acum, dintr-odată, iese tot puroiul la iveală. Este o rană vindecabilă. Nu trebuie să aruncăm complet tot organul, ci trebuie să-l vindecăm şi trebuie să creăm spaţiul de exprimare pentru cei care îşi fac corect treaba", a afirmat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor