Cioloş îl împacă pe Daniel. Schimb de asigurări între premier şi Patriarh

Scandalul tăierii banilor pentru construirea de biserici s-a aplanat. Duminică dimineaţa, premierul Cioloş l-a asigurat pe Patriarhul Daniel de tot sprijinul (în funcţie de posibilităţi) pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie.
Dacian Cioloş, comisar european (2010-2014) (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
06.12.2015

La o zi după ce în presă a apărut informaţia că Guvernul a decis să reducă la zero bugetul pentru biserici în 2016, premierul Cioloş a avut o convorbire telefonică cu Patriarhul Daniel, asigurându-l pe acesta că "va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie".

În cadrul convorbirii avute duminică dimineaţa cu Patriarhul, Cioloş a mai susţinut că bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent, atât în ceea ce priveşte personalul clerical, cât şi cel neclerical, "ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate." De asemenea, premierul l-a asigurat pe Patriarhul Daniel că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie.

La rândul său, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale, se arată în comunicatul publicat de Guvern.

Reamintim că sâmbătă în presă a apărut informaţia că Guvernul Cioloş a decis să reducă la zero bugetul pentru biserici în 2016.

Potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, banii ce urmau să fie alocaţi pentru construcţia sau modernizarea lăcaşurilor de cult au fost tăiaţi, după ce execuţia preliminară pe 2015 a conţinut 177 de milioane de lei, iar în 2014 au fost 148 de milioane lei. Au rămas valabile în continuare doar sumele pentru salariile personalului clerical din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, conform Realitatea.net.

Reacţia Patriarhului a fost una promptă şi dură:

"Suntem de acord nu numai să ni se impoziteze veniturile ci şi să renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ce ne-a luat statul în mod abuziv. Noi nu stăm cu mâna întinsă la stat, dar să ne dea înapoi ce ne-a luat, donaţiile primite de biserică în mod liber.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor